SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU U BIH SATTLER/Pomaci u borbi protiv visoke korupcije i kriminala napravljeni zahvaljujući Sky aplikaciji

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Četvrta u nizu javna debata „Pravo na pravdu” koju organizira Europska unija u BiH u suradnji s Generalnim direktoratom Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju okupila je danas u Sarajevu različite aktere u oblasti vladavine prava, nositelje pravosudnih funkcija, te aktiviste iz civilnog sektora. Ta tema, kako je rekao šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, važna je ne samo za građane, već i u kontekstu europskih integracija.

U proteklim godinama, kako je dodao, svi smo svjedočili ograničenom napretku u oblasti pravosuđa. Podsjetio je da su nedavno utvrđene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, u dijelu koji se tiče unapređenja integriteta, te da postoje određeni pomaci kod usvajanja zakona o sukobu interesa.

“Međutim, ono što trebamo vidjeti je usvajanje svih tih propisa u njihovoj parlamentarnoj proceduri i to u obimu i sadržaju koji je usklađen sa zahtjevima europskih integracija”, naglasio je Sattler prije današnje debate organizirane u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Još jedna tema gdje su, po njegovim riječima, uočeni pomaci u posljednje vrijeme tiče se slučajeva u vezi organiziranog kriminala i korupcije na visokoj razini, a uglavnom su to rezultati i dokazi koji su prikupljeni zahvaljujući Sky aplikaciji. Upravo to je tema prvog panela, dok će se drugi panel baviti temeljnim pravima oko kojih nema rasprava, a čvrsto su utemeljeni u 14 ključnih proiriteta EK.

Veleposlanica Švedske u BiH Johanna Strömquist je podsjetila da je ministar vanjskih poslova Švedske prilikom svoje posjete BiH u travnju naglasio da BiH pripada u EU, ali da nema nikakvih prečica i preskakanja, odnosno da je potrebno da se ispune svi oni kriteriji za pristupanje EU, koji uključuju Kopenhaške kriterije, a koji podrazumjevaju obveze koje zemlja treba ispuniti u oblasti demokracije, vladavine prava i ljudskih prava.

“EU nije samo unija 27 zemalja članica, već i unija vrijednosti. Istovremeno, EU je itekako snažan akter ne samo na našem kontinentu, već i na globalnom planu”, navela je Strömquist.

Pitanja demokracije, vladavine prava i ljudskih prava su, kako je dodala, jedan od prioriteta tijekom švedskog predsjedavanja Europskim vijećem.

“Naša želja je da nastavimo raditi s našim partnerima iz BiH, koja sada ima kandidatski status, i nadam se još intenzivije u vezi tih pitanja”, dodala je Strömquist.

Četvrta javna debata predstavlja forum građana koji ima za cilj naglasiti središnji značaj vladavine prava i temeljnih sloboda za građane u kontinuirano izazovnom političkom kontekstu. Teme o kojima će se razgovarati tijekom debate vezane su za jačanje integriteta pravosudnog sustva, ispunjenje očekivanja građana u vezi borbe protiv korupcije i osiguranje zaštite temeljnih sloboda koje predstavljaju konkretne izazove za civilno društvo, ali i jasne obaveze za vlasti i pravosudne institucije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori