National Geographic Hercegovinu je uvrstio u sam vrh svjetske turističke ponude

Vrijeme:5 min, 50 sec

 

Croatia Airlines nedavno je uspostavio redovitu liniju između Zagreba i Mostara koja leti tri puta tjedno, tako da se za neki produženi vikend bez problema možete zaputiti u istraživanje regije koja je mnogima u Hrvatskoj još uvijek nepoznata.

National Geographic tu je regiju više puta uvrštavao u sam vrh svjetske turističke ponude, baš kao i ugledni časopis Vogue koji ju je prozvao „gurmanskim rajem za ljubitelje vina s domaćom, organskom hranom i vinom“. Hercegovina ima mnogo toga za pokazati, nisu to samo škrti kamenjar, mostarski Stari most i Međugorje Tako u njoj možete vidjeti brojne povijesne znamenitosti poput grada koji je sagrađen još u 17. stoljeću prije Krista ili tvrđave prvog bosanskog kralja Tvrtka, diviti se prirodnim ljepotama doline Neretve koja onako smještena između okolnih planina doista oduzima dah, a o samom hercegovačkom gostoprimstvu ne treba previše trošiti riječi. Onome tko se pored brojnih domaćih specijaliteta koji se redovito „zalijevaju“ nadaleko poznatom Blatinom i Žilavkom ne udeblja barem kilogram ili dva doista skidamo kapu.

Otegotnu okolnost nekima je možda mogla predstavljati činjenica kako do Hercegovine automobilom, autobusom ili eventualno vlakom doista nije najbrže za doći, ali od 2. svibnja otkako je hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines uspostavio redovitu međunarodnu liniju Zagreb – Mostar niti to više nije problem s obzirom da let traje 50 minuta do sat vremena.

Avion iz Zagreba u Mostar polijeće tri puta tjedno – srijedom u 11 sati i 25 minuta, a četvrtkom i nedjeljom putnicima su na raspolaganju večernji letovi s polijetanjem iz Zagreba u 23 sata. Zrakoplovi Croatia Airlinesa polijetat će iz Mostara u Zagreb također triput na tjedan: ponedjeljkom i petkom u 6 sati ujutro, a srijedom u 13 sati i 5 minuta. Redoviti međunarodni letovi Mostar – Zagreb predstavljaju četvrtu novu liniju Croatia Airlinesa u ljetnom redu letenja 2023. godine u kojemu se novost i sezonski letovi iz Splita u Oslo i Skoplje, iz Dubrovnika u Prag te iz Bola na otoku Braču u München.

Nakon što sletite u Mostar, koji je glavno kulturno, političko i financijsko središte Hercegovine, već na putu od zračne luke do grada možete posjetiti Romansu, pravi eno-gastronomski kompleks u sklopu kojeg se nalazi i vinski podrum s kušaonicom, restoran i vinoteka. Hercegovačka je regija nadaleko poznata po uzgoju vinove loze koja seže još u ilirska vremena, a uz Romansu u sam vrh vinske ponude spadaju i Podrumi Andrija u Paoči gdje se obitelj Ćorić proizvodnjom vina bavi još od 1883. godine.

Rame uz rame ovom dvojcu je i Vinarija Domanica na području Dubravske visoravni. Njihova su vina 2017. godine postigla najveći vinski uspjeh u povijesti BiH kada su na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards osvojili platinaste medalje za Žilavku CZ i Blatinu CZ, čime su ta dva vina postala najboljim vinima u regiji istočne i središnje Europe.

Kao što smo već spomenuli, u Mostaru se, osim najpoznatijeg mosta u bivšoj Jugoslaviji, itekako ima što za vidjeti. Stari dio grada je toliko lijep da skoro svaki dio izgleda poput najljepšeg ulja na platnu. A uoči zalaska sunca, kada stari kamen upije žuto-narančaste sunčeve zrake, Mostar blista u svom najljepšem izdanju. Uz sam most na lijevoj obali Neretve nalazi se Stara čaršija, odnosno Kujundžiluk, a tu je idealno mjesto za kupnju tradicionalnih suvenira.

Uz sve znamenitosti ovog grada kojih je previše kako bi stale u jedan tekst, Mostar se može podičiti i nekim impresivnim novim zdanjima, poput galerije The Hub of Fine Arts u kojoj se nalazi čak 300 milijuna eura vrijedna kolekcija međunarodnih majstora modernizma. Pomnim višegodišnjim radom stvorena je opsežna i bogata zbirka koja danas uključuje slike i skulpture nekih od najvećih umjetnika XX. stoljeća, i to u srcu Mostara.

A nedaleko od galerije nalazi se i Hotel Mepas, a to zdanje s pet zvjezdica najveći je i najbolji mostarski hotel smješten u samom centru poslovne zone grada, samo desetak minuta pješačenja udaljen od stare gradske jezgre, okružen najvažnijim kulturnim sadržajima, u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga, brojnih restorana, te popularnih klubova i caffe barova.

Mostar može i trebao bi svima koji u njega dođu poslužiti i kao izvrsna ishodišna točka za brojne jednodnevne izlete po Hercegovini. Bilo da želite provesti koji sat ili dan izvan Mostara Hercegovina je, kao što smo već spomenuli, puna prirodnih i povijesnih znamenitosti. Svatko tko planira posjetiti taj kraj trebao bi u svoj plan puta uvrstiti i vrelo rijeke Bune te Tekiju Blagaj. Ovo najpoznatije hercegovačko izletište privlači svake godine veliki broj posjetitelja, što domaćih, što turista iz cijelog svijeta.

 

Unatoč svojoj popularnosti ono i dalje pruža mir, a istražujući odaje blagajske Tekije upustit ćete se u putovanje kroz povijest i zaboraviti na sve moderne izazove s kojima se svakodnevno susrećete. Vrelo Bune se nalazi 12 kilometra od Mostara u mjestu Blagaj, području koje je naseljeno od davnina zbog blizine važnih trgovačkih puteva. Pronađeni su ostaci iz prethistorijskog, ilirskog, rimskog, bizantskog i srednjovjekovnog perioda.

Jedan dan svakako bi trebalo izdvojiti i za istraživanje grada Stolca i njegove okolice. Stolac je sa svojom okolicom bio naseljen od davnina, a dokazi ljudskog života su pronađeni u špilji Badanj čija starost crteža se procjenjuje na 15.000 godina. Iznad Stolca se nalazi i stari grad Vidoška, a riječ je o utvrdi koja je izgrađena u 14. stoljeću. Ovaj obrambeni objekt se ubraja među najveće utvrđene gradove u BiH. U 17. stoljeću je imao čak 13 kula i bio je najbolje utvrđeni grad u cijeloj Hercegovini.

 

A kad ste već kod Stolca svakako nemojte zaboraviti posjetiti i tri kilometra udaljenu nekropolu stećaka Radimlja, najpoznatiji lokalitet tih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini. Na nekropoli koja je na listi UNESCO-ve zaštićene materijalne baštine se nalazi 135 stećaka, od kojih je njih 63 ukrašeno. U blizini se nalazi i Daorson kojeg mnogi nazivaju hercegovačkim Stonehengeom. U pitanju su drevne iskopine Daorsi plemena, a stručnjaci smatraju kako je ova helenistička civilizacija na ovom području obitavala prije 4.000 godina. Zidine su napravljene od kamenih blokova koji znaju biti teški i preko 14 tona.

Nezaobilazna destinacija je i grad Počitelj koji osvaja svojom izuzetnom ljepotom koja se ne zaboravlja tako lako. Grad je pod UNESCO-vom zaštitom, a osvaja svojom orijentalnom arhitekturom koja potječe iz 14. stoljeća. Legenda kaže da su u vrijeme kada je bio najnaseljeniji kuće u gradu bile toliko nagurane jedna blizu druge da se s vrha grada, koji se nalazio na brdu, pa sve do dna u podnožju, bez problema moglo spustiti skakanjem s krova na krov.

I za kraj, nikako nemojte zaboraviti posjetiti vodopade Kravica, jedne od najvećih vodopada u Hercegovini. Protežu se u širinu preko 100 metara, a idu i 28 metara u visinu. Iako je konkurencija doista velika, mnogi upravo ove slapove nazivaju najljepšim mjestom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)