TURSKA/Erdogan položio prisegu za treći predsjednički mandat

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Recep Tayyip Erdogan položio je danas svečanu prisegu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sustav upravljanja, javlja Anadolija.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovnog izbornog povjerenstva o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. svibnja.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio prisegu, čime je i službeno započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja prisega u parlamentu je intonirana i himna Republike Turske.

Nakon polaganja prisege u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palači početi i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki dužnosnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi izravno birani predsjednik te zemlje.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora s 52,18 posto glasova, dok je oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavilo Vrhovno izborno povjerenstvo Turske.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori