PROSVJEDI U BEOGRADU /Tisuće kreću okružiti Vučićev ured, na skupu govorili Ceca Bojković, Dragan Bjelogrlić, Ivan Ivanović, Zoran Kesić…

Vrijeme:5 min, 58 sec

 

Peti pro redu prosvjed “Srbija protiv nasilja” održava se u Beogradu. Kako je najavljeno, sudionici prosvjeda napravit će prsten oko Predsjedništva Srbije.

Dragan Bjelogrlić: Svi naši porazi, nesreće i zlodjela koja smo radili drugima…

Glumac Dragan Bjelogrlić posebno se obratio ispred Skupštine Srbije , kako kaže, mladosti Srbije.

“Prije mesec dana zadesila nas je tragedija kakvu naš narod ne pamti, tuga za izgubljenim mladim životima u školi ‘Ribnikar’ i Mladenovcu trajat će dugo, vjerovatno je nikada nećemo preboljeti i ne trebamo je nikada preboljeti”, rekao je Bjelogrlić.

“Svi naši porazi, nesreće i zlodjela koja smo radili drugima i sebi skupili su se u tu jednu gorku koja je pala na ta nedužna bića koja nikada nikom ništa nisu skrivila. Ako postoji dno, tog dana smo ga dotakli”, rekao je Bjelogrlić.

“To što ste vi mladi izašli s jasnom porukom da nećete živjeti u oboljelom društvu, daje nadu da ćemo se sa tog dna podići”, rekao je glumac.

Divi im se što, kako je rekao, na maltretiranje i nasilje režima odgovaraju dostojanstvom, mirom i ljubavlju.

“Ja to baš uvijek ne znam tako uraditi, ali zato ste vi bolji od mene, od svih nas koji smo vam, nažalost, ostavili ovakvu Srbiju, nakaradno društvo, podijeljenu Srbiju punu straha i poniženih ljudi”, rekao je Bjelogrlić.

“Mladosti Srbije, dužni smo djeci iz ‘Ribnikara’, imamo dug prema njima, osigurati istinu i pravdu, osigurati društvo koje nismo bili u stanju pružiti njima za njihovog života. To je dug koji moramo platiti njima, svakom djetetu u Srbiji i, na kraju, sami sebi”, naglasio je Bjelogrlić.

Komičar i voditelj Ivan Ivanović kazao je pred okupljenima da se do sada nije obraćao, ali da je sada prihvatio je smatra da je veoma važan trenutak da javne ličnosti stanu uz svoj narod.

Zoran Kesić: Odmah reći dosta

Satiričar Zoran Kesić rekao je da se dogodio kopernikanski preokret i da više o okupljenima ne govore kao o lešinarima.

“Kada su vidjeli koliko vas ima, počeli su vas nazivati – veliki broj građana koji moramo poštovati”, istaknuo je Kesić.

Što nas više bude i što budemo uporniji i drčniji, kaže Kesić – “vidjet ćete koliko će više poštovati tu silu”.

“Govorimo o ljudima koji samo znaju poštovati silu”, istaknuo je Kesić.

Treba odmah reći dosta, dosta s nasiljem, dosta za mržnjom i zastrašivanjem, dosta s ponižavanjem, poručio je Kesić.

“Moramo pod hitno promijeniti ovaj grad i ovu zemlju toliko da naša djeca žele ostati u njoj”, istaknuo je.

Ivanović Vučiću: Ispunite zahtjeve jer su opravdani

“Ovdje nisam iz političkih razloga, ovdje sam bukvalno zbog vas, zato što sam ponosan na vas, zato što vas gledam koliko ste divni, kulturni i dostojanstveni”, rekao je Ivanović okupljenima.

“Mi ne šetamo da bismo tko je kriv, mi znamo tko su krivci, znamo njihova imena. Mi šetamo da bismo utvrdili tko je odgovoran za tragedije koje su nas zadesile”, dodao je Ivanović.

 

Pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ispuni zahtjeve okupljenih, jer su, kaže, u pravu. “Ne prihvaćamo da za ovakvu tragediju nitko ne odgovara, a tko drugi nego vlast, a vlast je samo vaša”, poručio je Ivanović.

“Ispunite zahtjeve zato što su opravdani, narod koji šeta samo želi normalan život, da bude siguran u svojoj zemlji”, poručio je Ivanović.

Savjetovao je opoziciji da joj ne treba superheroj, već dobri ljudi koji će interese građana staviti na prvo mjesto.

Poručio je javnim ličnostima da je sada vrijeme da se bude uz svoj narod, prenosi RTS.

Nikolić: Ne treba da trpite nasilje, slobodno ga prijavite

Jovica Nikolić, zemljoradnik i rudar iz Žagubice, kaže da je bio napadnut i teško ozlijeđen, jer nije htio prodati zemlju.

“Ne trebate trpiti nasilje, slobodno prijavite“, poručio je Nikolić.

Milutin Gligorijević: Majku ne mogu vratiti, ali pravdu mogu

Okupljenima se obratio i Milutin Gligorijević, sin Stanike Gligorijević koja je stradala na naplatnoj rampi u Doljevcu.

Foto: Fonet

“Došao sam da tražim pravdu koju sam izgubio onog dana kada mi je poginula majka na naplatnoj rampi u Doljevcu. Majku ne mogu vratiti, ali pravdu mogu. Tražim da puste dva minuta snimka s naplatne rampe“, naveo je Milutin Gligorijević.

“Došao sam da tražim vjeru u ljude, došao sam biti među ljudima koju vjeruju u pravdu, došao sam da zajedno tražimo pravdu“, poručio je Milutin.

Bojković: Svi treba da se ujedinimo u našem bolu

Glumica Svetlana Bojković rekla je, obraćajući se okupljenima, da zločin koji se dogodio nije zapamćen u povijesti Srbije i da smo svi ranjeni, da to nije rana samo za obitelji, već rana cijelog društva.

“Od samog početka, od prvog prosvjeda u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju u političke svrhe, da smo izmanipulirani, da smo hijene i lešinari“, rekla je Bojković.

Srbija, kaže, postaje društvo u kojem moralne vrijednosti iščezavaju, u kojem materijalna korist postaje jedina vrijednost, u kojem neistomišljenici postaju neprijatelji.

Trebamo, istakla je shvatiti da smo svi zajedno – i radnici, i rudari i poljoprivrednici, i stočari.

“Svi se trebamo ujediniti, u našem bolu, kako bismo zajedno pobjedili zlo koje se preteći nadvija nad nama“, poručila je Bojković.

Odana počast žrtvama masovnih ubojstava

Glumac Hadži Nenad Maričić zamolio je okupljene za tišinu kako bi žrtvama masovnih ubojstava odali počast.

Hadži Nenad Maričić: Tragedije su nas povezale

Prvi se okupljenima ispred Skupštine Srbije obratio glumac Hadži Nenad Maričić.

“Tragedije su nas povezale, ne samo u zajedničkoj tuzi, nego i u zajedničkoj odlučnosti da se suprotstavimo nasilju. Danas dok hodamo, nosit ćemo ne samo bol već i nadu”, rekao je Maričić.

Ne možemo i nećemo zaboraviti svaku nepravdu, jer nepravda nanesena jednom, nepravda je nanesena svima, i zato “nećemo odustati”, poručio je Maričić.

Preneo je poruku kazališnog redatelja Nenada Todorovića koji je bio u Zvečanu u centru zbivanja.

“Slobodni Beograde, odbranite svoju slobodu kao što ćemo mi da osvojimo našu. Dobri ljudi, spasite Srbiju od sramote, Srba na Kosovu je malo, ali nas je mnogo među njima. Mijenjajte Srbiju, vi ste nam poslednja nada”, preneo je reči Nenada Todorovića.

Zahvalio je svim kolegama glumcima, koji su odlučili podržati zahtjeve građana i borbu za Srbiju bez nasilja.

“Ovaj prosvjed, ova borba, ne pripada jednom pojedincu već je zajednička, i jamac je našeg opstanka i budućnosti”, zaključio je Maričić.

Kako je najavljeno, prosvjedna šetnja će krenuti od Skupštine Srbije Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, a zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do Trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gde će prosvjednici zatvoriti krug oko Predsjedništva Srbije.

Organizatori su pozvali građane da na prosvjed ponesu po cvijet koji će ostaviti kod zgrade Predsedništva.

Prosvjed je organiziran danas, jer je mjesec dana od masovnog ubojstva u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Zahtjevi prosvjednika su smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje realyti programa i emisija koje promoviraju nemoral i nasilje na televizijama s nacionalnim frekvencijama, zabrana tiskanih medija koji svojim sadržajem promoviraju nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Također, traže smjenu rukovodstva RTS-a.

Zahtjevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijima Pink i Hepyy zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima su smena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Obaviještajne službe (BIA-e) Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvjete Branka Ružića.

POVEZANO

Deutsce Welle/Steže li se obruč oko Vučića?

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)