Nove ratne taktike: Ukrajinke na dating aplikacijama zavode Ruse i dobivaju povjerljive informacije

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

Stjecanje povjerenja ruskih vojnika zna trajati i mjesecima, a dobivene informacije se prosljeđuju ukrajinskim tajnim službama koje ih zatim provjeravaju. Nakon napada i okupiranja Hersona na jugu Ukrajine, osamnaestogodišnja Ukrajinka i njezine prijateljice odlučile su pomoći svom narodu. Koristile su “dating platforme” i aplikacije poput Telegrama da bi uspostavile kontakt s ruskim vojnicima i prikupljale informacije koje bi zatim prosljeđivale ukrajinskim tajnim službama, piše Deutsche Welle.

U aplikacijama je navela da se radi o Ruskinji kojoj se sviđaju vojnici, a ponekad su dopisivanja i stjecanje povjerenja ruskih vojnika trajala mjesecima. Informacije koje je takozvana Katja prosljeđivala službama pažljivo su bile preispitane, a da su znale biti i “zaista korisne” tvrdi Andrij Jusov iz obavještajne službe ukrajinskog Ministarstva obrane. Objasnio je da tajne službe skeniraju sve chatove, aplikacije i mobilne podatke u kojima se mogu pronaći važne informacije o ratu.

Jusov je objasnio da se rat Rusije protiv Ukrajine označava kao prvi online rat te da bi bilo čudno kada Ukrajina ne bi koristila sve instrumente da se zaštiti od genocidnog rata Rusa. Tu pripadaju i portali za upoznavanje, a Jusov je rekao da tisuće Ukrajinki i Ukrajinaca vlastima šalju fotografije i snimke. Kako se radi o velikoj količini podataka, tako je Ministarstvo za digitalnu transformaciju napravilo softver za analizu informacija koji je integriran u vladinu službenu aplikaciju “Diia”.

“Diia” ima registrirano 19 milijuna korisnika, a građanima od 2020. omogućuje korištenje elektronskih dokumenata umjesto fizičkih pomoću pametnih telefona. Od prošle godine, ugradnjom softvera u aplikaciju, građani sada mogu na “jednostavan način dostaviti informacije o kretanju neprijatelja, o njihovim zrakoplovima, pozicioniranju opreme i drugim stvarima”, objasnio je Mstislav Banik iz ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju. Ministarstvo je sastavilo 500.000 izvještaja o mogućim vojnim ciljevima na temelju informacija koje su dobili što uveliko pomaže ukrajinskoj vojsci kod planiranja operacija.

– Potrebe oružanih snaga Ukrajine su konstantne. Stalno traže da aktualiziramo informacije – rekao je Banik te dodao da postoje upiti i o konkretnim mjestima i ciljevima, kao što su ruski radarski uređaji. Osim Katje, i Ukrajinka Viktorija prikuplja i dostavlja informacije. Radi se o novinarki iz Mikolajiva na jugu Ukrajine koja je sakupljala informacije sugrađana dok je bila na samoj crti bojišnice.

– U principu, mi smo bili jedina veza između ljudi pod okupacijom i tajnih službi kojima smo prosljeđivali te podatke. U Mikolajivu je bilo mnogo suradnika okupatora i špijuna. Bilo je zastrašujuće – objasnila je Viktorija. Dodala je da nitko nije znao kome može vjerovati, a da se civili stalno izlažu opasnosti sakupljajući informacije zbog brutalnih ruskih vojnika i plaćenika. Otkrivene su i brojne sobe za mučenje. Viktorija je smatrala da treba upotrijebiti svoje novinarske istraživačke vještine te da je dužna pomoći.

U Hersonskoj oblasti stanovnici sela Blahodatne odavali su tajne informacije ukrajinskoj vojski te su se plašili da ne budu otkriveni ili izloženi napadima. – Jednom smo zamolili naše ljude da ne odaju točan položaj Rusa jer smo shvatili da su njihovi položaji jako blizu i da možemo i mi biti pogođeni ako naši budu gađali Ruse – rekla je mještanka Ira. No, smatra i da su ih informacije oslobodile okupacije te je dan oslobođenja za nju bio najsretniji dan.

Dan oslobođenja priželjkuje Katja i to za cijelu Hersonsku oblast te se nada da će se uskoro vratiti u zavičaj u kojem vlada mir. Neki od dijelova oblasti i dalje su izloženi žestokoj vatri, a u nekima i dalje vlada ruska okupacija. Katja nije sigurna koje su točno njezine informacije pomogle za direktan napad na Ruse, no važno joj je da je pomogla i učinila što je mogla da potjera uljeze iz svoje domovine.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)