Bogati Matoševi dani – u prigodi 150. obljetnice rođenja

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Manifestacija 7. dani Antuna Gustava Matoša održat će se od 7. do 13. lipnja u Tovarniku, Beogradu, Plavni i Zagrebu, mjestima od iznimne važnosti za Antuna Gustava Matoša i njegovu obitelj. Matoševi dani održat će se u sklopu brojnih programskih sadržaja Panonskog sajma knjige u Osijeku. Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.), bio je hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist, putopisac, književni kritičar, publicist i putopisac, koji je stvarao u razdoblju moderne te u hrvatsku književnost unosio duh i stil francuskoga i europskog modernizma. Smatra se jednim od najboljih hrvatskih književnika, a voljen je osim po književnom djelu, osobito pjesmama, i po svom hrvatskom domoljublju, pronicljivosti i pravedničkom žaru. 

Organizatori su manifestacije Društvo hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek; Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ – Plavna, Seoska i Hrvatska samouprava Kaćmara, Zaklada Antun Gustav Matoš iz Beograda, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Županija vukovarsko-srijemska i Općina Tovarnik.

Iznimno bogat program imao je i uvodno izdanje u veljači u Kaćmaru (mađ. Katymáru), u jugoistočnoj Mađarskoj, na granici s Vojvodinom između Dunava i Subotice. Kaćmar je rodno mjesto Matoševa djeda Grgura.

Središnja događanja započinju u Tovarniku 7. lipnja u 17.00 sati, a manifestacija će se završiti u Zagrebu u Društvu hrvatskih književnika 13. lipnja, na Matošev rođendan. Između tih dvaju termina bit će publici ponuđen niz programskih sadržaja, o čemu su na konferenciji za novinare govorili u ime suorganizatora v. d. ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac i predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskoga Mirko Ćurić.

Tada su prezentirani su i rezultati natječaja koji su Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Općina Tovarnik objavili 31. listopada 2022., pozivajući suvremene autore i autorice da napišu kratku priču nadahnutu životom ili djelima Antuna Gustava Matoša, uoči obilježavanja 150. obljetnice njegova rođenja. U ime prosudbenog povjerenstva govorio je predsjednik Povjerenstva, književnik Josip Cvenić i istaknuo kako se natječajem htjelo ne samo odati počast jednom od najvećih hrvatskih književnika te uveličati ovogodišnje Dane Antuna Gustava Matoša, već i potaknuti autore i autorice na nova čitanja i promišljanja djela velikog umjetnika, čiju 150. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine.

Odaziv autora i autorica, različite dobi i različitih autorskih pristupa pokazao je kako je zanimanje za AGM-a i njegovo djelo i danas vrlo veliko.  Na natječaj je pristiglo 46 priča, poslanih od 48 autora i autorica (dvije su priče nastale u suautorstvu), koje su ušle u konkurenciju za jednu od tri nagrade.

Stručno povjerenstvo u sastavu: Josip Cvenić, predsjednik, Klara Dulić Ševčić i Paula Rem, članice,  donijelo je odluku o užem izboru. Abecednim redom to su priče sljedećih autora i autorica:

Bono Cvitkušić: Nema više m(M)ore
Maja Klarić: Na Bučini
Emilija Kovač: Penelopa lijepa
Valentina Matagić: Iskušenje 
Slavica Sarkotić: Utjeha kose
Stjepan Tomaš: Ratni izvjestitelj
Tomislav Žigmanov: Martina svjetla svijeta
Perica Vujić: Na putu

Proglašenje dobitnika Nagrade održat će se u Tovarniku 7. lipnja 2023.

Povezano:

Postati čovjek je ljepše nego postati kralj. ANTUN GUSTAV MATOŠ Tovarnik, 13.lipnja 1873.– Zagreb, 17.ožujka 1914.

DHK/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)