Ursula von der Leyen iznijela plan EU za zapadni Balkan, temelji se na 4 stupa

Vrijeme:7 min, 33 sec

 

U Bratislavi je počeo GLOBSEC Forum, jedan od najutjecajnijih skupova čelnika srednje i istočne Europe. Poruka ovogodišnjeg Foruma da je zbog aktualne geopolitičke situacije prostor srednje i istočne Europe važniji nego ikada u osiguravanju globalne stabilnosti.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen osvrnula se na događaje u Ukrajini i poslala poruku podrške njezinim europskim nastojanjima. ali i predstavila novi plan Unije za zapadni Balkan. Njezin govor Hrvatski Medijski Servis prenosi u cjelosti:

Dame i gospodo,

Rat protiv Ukrajine ključan je trenutak za Europu. I moramo dočekati ovaj trenutak. To je, naravno, očigledan napad na načela Povelje UN-a. Načela koja smo zajednički potpisali. Ali to je i rat protiv naših vrijednosti, i rat protiv ideje ujedinjene i slobodne Europe. Prvi put u našoj povijesti jedna je država napadnuta zbog svoje želje da bude dio europske obitelji. Suverena je odluka Ukrajine – i jasno izražena volja njezina naroda – da prihvati vrijednosti naše Unije. I pritom se bore i za našu slobodu i naše vrijednosti; demokraciju i vladavinu prava, slobodu govora i slobodu odlučivanja o vlastitoj sudbini. To je ono za što se Ukrajina bori, a to je ono što predsjednik Putin pokušava ugasiti. Predsjednik Putin pokušava uništiti djelo mira koje smo zajedno gradili od kraja Drugog svjetskog rata i kasnijeg pada Željezne zavjese. I ovo je, dame i gospodo, izvor ovog rata. Ovdje u GLOBSEC-u, koliko sam shvatio, raspravljali ste o uzrocima ovog rata.

Dakle, da budem jasna, Rusija je započela ovaj ničim izazvani i neopravdani rat. Bez razloga je napala Ukrajinu kako bi izbrisala zemlju s karte. A Rusija odbija prihvatiti Ukrajinu kao neovisnu državu. Ali volja Ukrajine da se bori i da bude slobodna zadivila je svijet. Sa željeznom sigurnošću znaju gdje pripadaju. Ukrajinski narod je godinama bio arhitekt kretanja Ukrajine prema Europskoj uniji i uvijek iznova je dokazao svoju hrabrost i odlučnost. Nikada se ne možemo mjeriti sa žrtvom i hrabrošću ukrajinskog naroda. Ali možemo i moramo čvrsto stati uz njih.

Pomoć Ukrajini i obrani i pridruženju EU

Neposredna potreba – znate to – je vojna pomoć za održavanje napora ukrajinskih oružanih snaga. Zbog toga smo upravo predložili zakon o proizvodnji streljiva – zovemo ga ASAP. Želimo potaknuti našu obrambenu industriju da poveća proizvodnju prijeko potrebnih topničkih granata od 155 milimetara i 152 milimetra. A oni koji mogu, trebali bi osigurati topništvo dugog dometa i sustave oružja koji mogu pomoći Ukrajini da izjednači jaz na bojnom polju u dometu invazijskih snaga. Naša potpora također je potrebna za vojnu obuku ukrajinskih snaga. Države članice čine puno, a i mi, na europskoj razini, pošteno radimo. Do kraja godine imat ćemo obučeno 30.000 vojnika i vojnikinja.

Drugo, mnogo se raspravlja o mirovnim planovima i prekidima vatre. Prije svega mora postojati princip: ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Zajedno s Ukrajinom želimo pravedan mir, mir koji ne nagrađuje agresora, već mir koji podržava načela Povelje UN-a i prava ukrajinskog naroda da bude gospodar vlastite budućnosti. Predsjednik Zelenskyy je vrlo jasan po tom pitanju. Prekid vatre koji rezultira zamrznutim sukobom neće donijeti trajni mir. Uostalom, prekid vatre je bio na snazi ​​nakon 2014. i znamo što se dogodilo s tim sporazumom prošle veljače kada je Rusija izvršila invaziju. Prekid vatre bio bi sam po sebi nestabilan i destabilizirao bi regiju duž linije kontakta. Nitko ne bi ulagao i obnavljao, a sukob bi mogao ponovno buknuti u svakom trenutku. Ne, pravedan mir mora rezultirati povlačenjem ruskih snaga i njihove opreme s teritorija Ukrajine. Predsjednik Zelenskyy iznio je Formulu mira koju svim srcem podržavamo. Svaka od njegovih deset točaka temelji se na Povelji UN-a ili rezolucijama UN-a. I pozvao je zemlje diljem svijeta da se pridruže i grade Formulu mira. Tako da je naše polazište za mir poredak temeljen na pravilima.

Pravedan mir

Pravedni mir za Ukrajinu također mora biti trajan. A da bi mir za Ukrajinu bio trajan, mora se ojačati na dva ključna načina. Prvi je: osiguranje dugoročne sigurnosti Ukrajine. Pozdravljam tekuće rasprave o tome kako se može zajamčiti sigurnost Ukrajine. Postoje različiti modeli i povijesni primjeri koji se mogu koristiti. Zbirka takvih jamstava država istomišljenika može ponuditi ono što neki nazivaju ‘odvraćanje poricanjem’. Drugim riječima, osigurati Ukrajini vojnu opremu kako bi se u budućnosti ojačala protiv ruskih napada.

Ono što je važno je da na kraju postoji jasnoća. Jasno je da će prijatelji Ukrajine biti tu na duge staze za sigurnost Ukrajine. Takav aranžman sa sigurnosnim jamstvima morat će biti popraćen širim okvirom ukrajinskih demokratskih reformi. I tu će ukrajinski put prema pridruživanju našoj Uniji igrati temeljnu ulogu. Iako su svi znali da krećemo na izazovno putovanje, Ukrajini smo dali status kandidata – s pravom. Sada moramo biti uz njih na svakom koraku. Činjenica je da čak i dok se bore za svoj opstanak, Ukrajinci provode ključne reforme za jačanje svoje demokracije. Ukrajina nastavlja napredovati prema našoj Uniji unatoč svim izgledima. I nastavit ćemo činiti svoj dio kako bismo Ukrajinu približili i puno brže pravednom i trajnom miru.

Danas postoji nova svijest unutar Europske unije. Napokon smo shvatili da nije dovoljno samo čekati da nam se prijatelji izvan Unije približe. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo također preuzeti odgovornost da približimo kandidate za članstvo u našoj Uniji. Valovi šoka izazvani Putinovim agresorskim ratom zahvatili su i naših šest zapadnobalkanskih partnera. Ali ovo nas je samo zbližilo. Proširili smo na zapadni Balkan iste mjere solidarnosti koje smo poduzeli unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena kućanstva protiv visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili ovisnost Zapadnog Balkana o ruskim fosilnim gorivima. I ta praktična suradnja tekla je paralelno s napretkom na putu prema EU. Nedavne napetosti su naravno zabrinjavajuće. Ponavljam pozive svim stranama da odstupe od sukoba i poduzmu mjere za ponovno uspostavljanje mira.

Novi plan za Zapadni Balkan

Danas želim predstaviti novu inicijativu da se iskoristi ovaj važan trenutak u regiji. To je novi plan rasta za Zapadni Balkan. Želimo graditi na napretku postignutom posljednjih mjeseci. Ali također želimo već danas donijeti neke od prednosti članstva u EU građanima Zapadnog Balkana. Plan rasta koji danas predlažemo temelji se na četiri stupa: Prvo, približiti Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU-a. Drugo, produbiti regionalnu gospodarsku integraciju. Treće, ubrzati temeljne reforme. I četvrto, povećati pretpristupna sredstva. To je u određenoj mjeri novi pristup za Europsku uniju: ne tražimo samo od naših partnera da poduzmu nove korake prema nama. I mi činimo veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je ubrzati njihov put prema EU. A za ovo, približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu. Dopustite mi da ukratko predstavim ove četiri točke.

Za sve zemlje koje su se pridružile EU-u u posljednja dva desetljeća pristup jedinstvenom tržištu bio je glavni pokretač gospodarskog rasta. Ali zemlje koje su već na putu ka EU koji obećava također bi trebale imati koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Na primjer, zapadni Balkan mogao bi se pridružiti našem jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima kao što su e-trgovina ili kibernetička sigurnost. Mogli bismo olakšati našu trgovinu robom i plaćanja. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile obitelji nego i za one koje su tek na tom putu.

Ovo bliže povezivanje s našim jedinstvenim tržištem trebalo bi ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem. Zajedničko regionalno tržište ključno je za oslobađanje gospodarskog potencijala regije. Od presudne je važnosti zapadni Balkan učiniti privlačnijim mjestom za europske investitore. A ako se temelji na pravilima i standardima EU-a, ovo zajedničko regionalno tržište također može pomoći u ubrzanju pristupanja našoj Uniji. Zapadnom Balkanu želimo unaprijed ponuditi neke od prednosti članstva. Ali to znači da se određeni zahtjevi za članstvo također moraju ispuniti unaprijed. Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji neovisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdrave javne nabave i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o tržištu energije. Regija zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva. Ali treba povećati energetsku učinkovitost, pojačati diverzifikaciju i ubrzati primjenu više obnovljivih izvora energije. Zapadni Balkan može postići oboje: energetsku neovisnost od Rusije i bliže približavanje Europskoj uniji kako bi se ubrzao pristup.

Moja posljednja poenta je jasna. Spremni smo podržati Zapadni Balkan povećanim pretpristupnim financiranjem. Na zapadnom Balkanu postoji prijeka potreba za ulaganjima. Ova ulaganja će učiniti živote ljudi boljim. A oni će također izgladiti put u našu Uniju. Iz tog razloga, trebali bismo povećati sredstva namijenjena zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima ovaj plan u četiri točke prava je ponuda za Zapadni Balkan.

Dame i gospodo,

Povijest je u pokretu. Putin je htio prigrabiti Ukrajinu za Rusiju. Računao je da će to Europska unija samo prihvatiti. Umjesto toga, Ukrajina se hrabro opirala i uzvraća mu. A mi u Europi s pravom i nepokolebljivo stojimo uz Ukrajinu. Susrećemo se s ovim ključnim trenutkom u povijesti. I moramo ostati pri tom. Ukrajina će iz ovog rata izaći jača. Ogromne mase mašu europskim zastavama u Moldaviji i Gruziji, gdje odlučno gori čežnja za mjestom u Europskoj uniji. Zapadni Balkan i Unija sve su bliži. Ovo je trenutak koji treba iskoristiti, stvoriti ujedinjeniju Europu.

Hvala i živjela Europa.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori