NATO šalje 700 vojnika kao pojačanje snagama KFOR-a u Kosovu

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

„NATO raspoređuje dodatne snage u Kosovo, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo“, kao potporu snagama KFOR-a – objavilo je danas na Twitteru zapovjedništvo združenih snaga NATO-a u Napulju. Zapovijed je dana Operativnoj pričuvi oružanih snaga (ORF) za Zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti“, navelo je zapovjedništvo.

Dodaje se da je dodatnoj multinacionalnoj bojni (bataljunu) pričuvnih snaga naređeno da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje s četrnaest na sedam dana, kako bi u tom razdoblju bili spremni pojačati snage KFOR-a bude li potrebno. U agencijskim vijestima navodi se da poslano pojačanje broji 700 vojnika, kako je to danas u Oslu izjavio  glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Operativnu snagu i zapovjedništvo KFOR-u daje NATO. U sastavu međunarodnih snaga dosad je bilo oko 4000 pripadnika iz 28 zemalja.

„Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu razborita je mjera da se KFOR-u osigura imati sposobnosti koje su mu prijeko potrebne da bi održavao sigurnost u skladu s našim mandatom dobivenim od Vijeća sigurnosti UN-a. Želim pohvaliti KFOR što je pčoduzeo brze, suzdržane i profesionalne akcije kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora prestati i sve strane moraju prestati podzimati radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu“, izjavio je zapovjednik snaga u Napulju, admiral Stjuart Munsch.

KFOR – međunarodne mirovne snage – djeluje u Kosovu u skladu sa svojim mandatom na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz godine 1999., koja se temelji na Kumanovskоm sporazumu od 9. lipnja 1999. Tim sporazumom označen je kraj NATO-ova bombardiranja tadašnje Savezne republike Jugoslavije. Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik SRJ, pristao je povući sve svoje vojne i policijske snage s Kosova i prepustiti tu pokrajinu, koja je tada bila u sastavu SRJ, snagama Ujedinjenih naroda.

Povezano:

Zdravko Gavran/Napetost u sjevernom Kosovu pred vrhuncem, a političko rješenje nije više moguće!

 

Agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori