Šef Wagnera više ne šuti, ruskom režimu poručio: ‘Ako ideš u rat, imaj karaktera i čelična…’

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Komentari Jevgenija Prigožina “vjerojatno su bili usmjereni na Putina kojeg su ruski državni mediji rutinski prikazivali kao vođu koji je do potankosti upleten u male infrastrukturne projekte i živote običnih ruskih ljudi”, piše u izvješću Institut za proučavanje rata. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin čini se da je ponovno neizravno potkopao autoritet i režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi sukoba. Think tank sa sjedištem u SAD-u temelji svoju tvrdnju na odgovoru koji je Prigožin dao novinaru na pitanje o zabrani ruskih državnih medija na bilo kakvu raspravu o Wagneru.

Prigožin je rekao da bi dužnosnici mogli imati koristi od svoje povijesne sposobnosti cenzuriranja informacija da Rusija nije objavila rat Ukrajini.

Zatim je prešao na obraćanje jednom, neimenovanom službeniku: “Ako krećeš u rat, imaj karaktera, volje i čelična m..a – i samo tako ćeš moći nešto postići”. “Stvarna postignuća u izgradnji mostova, novih zgrada i metro stanica omogućila bi dužnosniku da prestane lagati”, rekao je.

Njegovi su komentari “vjerojatno bili usmjereni na Putina kojeg su ruski državni mediji rutinski prikazivali kao vođu koji je do potankosti upleten u male infrastrukturne projekte i živote običnih ruskih ljudi”, rekao je think tank.

Njegova kritika je možda došla jer mu Putin nije dao obećanu nagradu za zauzimanje Bakhmuta, sugerirao je ISW, piše Guardian.

Podsjetimo, Prigožin je rekao koji dan prije kako je uvjeren da su visoki dužnosnici Kremlja zabranili izvještavanje o njemu državnim medijima. Proglasio je pobjedu u Bahmutu ranije ovog mjeseca, ali kao znak koliko se smatra da je prekršio tabue Putinove Rusije, državna televizija ignorirala je pad istočnog grada 20 sati i nije emitirala Prigožinov pobjednički govor.
Ono što je zabranjeno uvijek je slađe. Wagner nije sklizak sapun koji su birokrati navikli razbacivati posvuda”, rekao je Prigožin.

“Apsolutno sam uvjeren da su zabranili (izvještavanje). To što birokrati na visokoj razini, te iste kule Kremlja, pokušavaju svima začepiti usta kako ne bi govorili o Wagneru, samo će dodatno pogurnuti narod. Dugoročno gledano, dugoročno je dva ili tri mjeseca, dobit će šamar od naroda jer pokušavaju svima začepiti usta i uši”, rekao je Prigožin, piše Sky News.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)