Predsjednik Milanović na svečanosti povodom Dana Oružanih snaga: Hrvatska je u boljoj situaciji od susjeda i bit će sve čvršća i jača

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

„Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo velikih promjena koje nam se odvijaju pred očima, kojih smo svjesni i koje razumijemo u određenoj mjeri, ali ne u potpunosti. Mi smo mala zemlja i put kojim smo prošli jedinstven je, takav put nije prošla ni jedna država članica Europske unije. Naše iskustvo nalaže pametan, razborit stav i oprez. Zalažem se, i zalagat ću se i dalje, za razum, suradnju ali i skepsu kada su u pitanju velike riječi koje se tiču velikih stvari i događaja. Nama je bitno da uredimo svoj život u zemlji u kojoj živimo, koju gradimo i čuvamo, koja nam je jedina i do koje je jedino nama stalo“ rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

U svojem govoru, predsjednik Milanović osvrnuo se i na odnos prema susjednim državama koje, kako je rekao, ne možemo birati niti mijenjati. „Sa susjedima treba pokušati, u dobroj vjeri, graditi što je moguće bolje odnose. Treba ih poštivati, katkad biti tolerantan, pogledati malo kroz prste i biti svjestan situacije u kojoj se Hrvatska nalazi u odnosu na njih, a ta situacija je bolja. Ne superiorna, ne nadmoćna, ne ohola nego naprosto povoljnija“ poručio je. Zaključno je naglasio kako „treba ostati svoj na svome, na teritoriju i u glavi“ te je izrazio uvjerenje da će naša zemlja „iz godine u godinu biti sve čvršća, jača, neovisnija, ali nikad potpuno zatvorena u sebe“.

Na svečanosti održanoj u Uredu predsjednika Republike, predsjednik Milanović je uručio  odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga RH. Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovan je brigadir Ivica Kranjčević. Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu odlikovani su pukovnik Željko Javorović i časnički namjesnik Dario Vukošić.Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovan je časnički namjesnik Miroslav Knebl.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su: pukovnik Tonći Aračić, kapetan fregate Srđan Bilić, pukovnik Josip Granić, kapetan fregate Robert Radić, pukovnica Sandra Zorica, kapetan korvete Tomislav Jadrić, kapetan korvete Alen Marić, satnik Dominik Jerinić, časnička namjesnica Mirjana Magić, časnički namjesnik Davor Pavlović, stožerni narednik Željko Hrabar, stožerni narednik Miroslav Križanović, nadnarednik Žan Marsel Bušić, narednik Dražen Petrinec, desetnik vojni specijalist Zoran Baković i državni službenik Nikola Marović.

U čin brigadira promaknuto je šest pukovnika, a u čin brigadirke promaknute su dvije pukovnice. Promaknuti su: Petar Čulo, Milko Ignac, Renato Paradi, Joso Šarlija, Ivica Teklić, Vinka Teklić, Tanja Topol i Dragutin Tušek.

Ukupno je dodijeljeno šest prvih časničkih činova pripadnicima OSRH, odnosno čin poručnika dodijeljen je šestorici pripadnika OSRH. Pohvaljeno je šest pripadnika OSRH. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su: brigadir Dražen Batrnek, bojnik Marijan Žukina, stožerna narednica Snježana Grčić, stožerna narednica Vesna Kunović, stožerni narednik Ivica Marušić i nadnarednik Radovil Vekić.

U ime odlikovanih, promaknutih i pohvaljenih zahvalio je brigadir Ivica Kranjčević koji je u svom govoru naglasio da priznanje za rad donosi osjećaj vrijednosti, ponosa i radosti svakoj osobi koja je uložila svoje znanje, sposobnosti i trud u svoj posao. „Priznanje i pohvala dodiruju subjektivni dio naše osobnosti, približavajući nas objektivnom dijelu koji odražava ono što bismo trebali biti. Uspjeh i priznanje služe kao snažna motivacija za nastavak predanog rada“ istaknuo je.

Na svečanosti u Uredu predsjednika bili su načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednici i časnici OSRH, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan, te mnogi drugi uzvanici.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike Hrvatske kontraadmiral Predrag Stipanović.

 

 

predsjednik.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)