UKRAJINSKI ŠEF SIGURNOSTI/“Imamo povijesnu priliku, protunapad može početi već sutra”

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Ukrajina je spremna pokrenuti svoju dugo očekivanu protuofenzivu, rekao je jedan od najviših sigurnosnih dužnosnika zemlje za BBC.

Oleksij Danilov nije želio reći točan datum, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao započeti “sutra, prekosutra ili za tjedan dana”. Upozorio je da ukrajinska vlada nema pravo na pogrešku u vezi s odlukom jer je ovo “povijesna prilika” koju ne smiju izgubiti.

Kao tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, Danilov je u središtu ratnog kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog. Njegov intervju za BBC prekinut je telefonskim pozivom predsjednika Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o protuofenzivi.

Tijekom intervjua Danilov je potvrdio da se neke Wagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mjesta najkrvavije bitke u ratu do sada – ali je dodao da se pregrupiraju na još tri lokacije i da to ne znači da su borbe prestale.

Puno toga je na kocki

Danilov je također rekao da je “apsolutno smiren” u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši: “Za nas to nije neka vijest.”

Ukrajina već mjesecima planira protuofenzivu, ali željela je što više vremena za obuku trupa i primanje vojne opreme od zapadnih saveznika. U međuvremenu su ruske snage pripremale svoju obranu. Mnogo je toga na kocki jer vlada u Kijevu treba pokazati narodu Ukrajine, ali i zapadnim saveznicima, da može probiti ruske linije, okončati ratni zastoj i ponovno zauzeti dio svog teritorija.

Danilov je za BBC rekao da će oružane snage započeti napad kada zapovjednici izračunaju da ukrajinske snage mogu postići najbolji rezultat. Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofenzivu, odgovorio je:

“Mi smo spremni, kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku. I to nije pitanje vremena. Moramo shvatiti da ovu povijesnu priliku ne možemo izgubiti kako bismo uistinu postali samostalna, velika europska država.”

“To bi se moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za tjedan dana. Bilo bi čudno da navodim datume početka tog/tih događaja. To ne mogu učiniti… Imamo vrlo odgovoran zadatak pred svojom zemljom. I razumijemo da nemamo pravo na pogrešku”, dodao je Danilov.

“Da, kontroliramo samo mali dio Bahmuta”

Odbacio je tvrdnje da je protuofenziva već započela, rekavši da je “rušenje ruskih kontrolnih centara i ruske vojne opreme” zadatak ukrajinskih oružanih snaga od 24. veljače prošle godine. “U ovom ratu nemamo slobodnih dana”, rekao je.

Govorio je i o Bahmutu te branio odluku ukrajinske vojske da se mjesecima ne povlači iz grada.

“Bahmut je naša zemlja, naš teritorij i moramo ga braniti”, rekao je. “Ako počnemo napuštati svako naselje, to bi nas moglo dovesti do naše zapadne granice, a to je ono što Putin želi od prvih dana rata”, kaže.

Rekao je da ukrajinske snage kontroliraju samo mali dio grada i da to Kijev priznaje. “Ali morate imati na umu da je Bahmut odigrao veliku ulogu u ovom ratu”, kaže. Upitan odlaze li Wagnerovi plaćenici iz grada, kaže: “Da, to se događa. Ali to ne znači da će se prestati boriti s nama. Više će se koncentrirati na druge bojišnice… Pregrupiraju se na druge tri lokacije.”

Šef ukrajinskih obavještajaca: Imamo dovoljno oružja, uskoro kreće protuofenziva
Podsjetimo, i šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za Japan Broadcasting Corporation da Ukrajina ima dovoljno oružja i da će dugo očekivana protuofenziva početi “uskoro”.

“Mnogi civili ostali su pod ruskom okupacijom i ne možemo više gubiti vrijeme. Već imamo osnovnu količinu oružja i druge opreme. Sve što mogu reći je da će protuofenziva uskoro početi”, rekao je Budanov.

Budanov je dodao da Ukrajina mora “upotrijebiti sve snage i sredstva” da otjera Rusiju sa svog teritorija te da će za nastavak tog pothvata biti potrebna veća zaliha oružja i streljiva. Prema Budanovu, presretnuto je 90 posto ruskih napada na ukrajinske trupe i logistiku koji su trebali ometati pripreme za protuofenzivu. Ukrajina je uspjela presresti te napade svojim poboljšanim sustavima protuzračne obrane, rekao je.

Ruske snage se sve više suočavaju s nedostatkom morala jer “nitko ne razumije” zašto se bore u Ukrajini, dodao je Budanov. Očekuje se da će ishod ukrajinske protuofenzive biti kritična prekretnica u ratu koja će odrediti hoće li Ukrajina vratiti veći dio svog teritorija ili će ju saveznici pritisnuti da se sastane s Rusijom za pregovaračkim stolom.

 

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori