PREDSJEDNIK RS DODIK/ Putin je obećao kako RS neće ostati sama u borbi protiv zapadnog kolonijalizma

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika izjavio je danas kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio jamstva da će Kremlj poduprijeti Republiku Srpsku ukoliko se vlasti u Banjoj Luci odluče osporiti odluke koje bi ubuduće donosio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Po povratku iz višednevnog posjeta Rusiji gdje se sastao i s Putinom, Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao kako je s ruskim predsjednikom razgovarao više od sat vremena te ga je tom prigodom upoznao s “dekadentnim ponašanjem kolektivnog Zapada”. Dekadentnim Dodik vidi to što visoki predstavnik Schmidt ima potporu Zapada za odlučno djelovanje na poziciji visokog predstavnika za BiH pa je stoga Putina pitao kako će se Rusija ponašati ukoliko Schmidt nametne neke nove odluke, primjerice oko statusa državne imovine.

“To je za nas zid i nakon toga imamo samo dva puta: jedan je da nestanemo a drugi da očuvamo našu autonomiju odnosno samostalnost”, kazao je Dodik dodajući kako je od Putina navodno dobio ohrabrujući odgovor obećavši mu kako RS u takvoj situaciji neće ostati sama.

Optužio je veleposlanstva SAD i Velike Britanije da se u kontinuitetu ponašaju neprijateljski prema RS kazavši kako Srbi zapravo ne trebaju američku i britansku pomoć.

“Oni smatraju da smo mi kolonija i zato je borba protiv kolonijalizma, koliko god to neki smatrali smiješnim, jedno od najvažnijih pitanja koje trebamo riješiti. Mi Srbi ne smijemo dočekati novo vrijeme pod kolonijalnom upravom stranaca”, kazao je.

Dodik je ranije prijetio kako će vlasti RS odmah donijeti odluku o odvajanju od BiH ukoliko bi Schmidt nametnuo zakon kojim bi definirao status državne imovine odnosno nekretnina na teritoriju države što je problem oko koga se dva entiteta sukobljavaju još od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Danas je, pak, upadljivo izbjegao spomenuti secesiju odnosno osamostaljenje kazavši kako će u takvoj situaciji parlament RS donijeti odluku o statusu tog entiteta. Dodao je kako je RS postala “strateškim partnerom” Rusije što smatra važnim pomakom u odnosu na dosadašnju situaciju.

“Mi nismo i nećemo napustiti suradnju s Rusijom”, kazao je Dodik koji uporno blokira svaki pokušaj da se BiH i formalno pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Dodik je susret s novinarima u Banjoj Luci ponovo iskoristio kako bi glorificirao Putina i Rusiju braneći istodobno agresiju na Ukrajinu uz tvrdnju kako je Moskva na to bila prisiljena zbog prijetnji proširenjem NATO-a. Tvrdi kako se Rusija uspješno suočila sa situacijom u kojoj joj je na Zapadu blokirano 350 milijardi dolara jer je od početka rata protiv Ukrajine sama uspjela akumulirati 600 milijardi eura.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori