MISTERIJ BOŠNJAČKOG INSTITUTA/Meta akcije “Vizionar”, u kojoj je uhićen Abdulah Skaka, zapravo je Zlatko Lagumžija?

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Akcija u kojoj je prošlog tjedna uhićen bivši gradonačelnik Sarajeva i veleposlanik BiH u Kataru Abdulah Skaka simbolično je nazvana “Vizionar”. Imajući u vidu kuda bi mogla odvesti reklo bi se da naziv nije slučajno odabran, jer bi istraga mogla otići i do kandidata bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za veleposlanika BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije.

Iz izvora bliskih istrazi portal Ljudski.ba saznaje da se sa Skakom pravi dogovor da tužitelje dovede i do Lagumdžije jer se odavno sumnja da je Lagumdžija sudjelovao u nestanku vrijednih umjetničkih dijela iz zaostavštine Adila Zulfikarpašića, ali i njegove uloge u mešetarenju oko vrijednosti umjetničkih djela koja su se nabavljala i poklanjala preko Gradske uprave.

Istražitelje navodno interesira gdje je i kako završilo jedno od vrijednih dijela slikarskog velikana Ismeta Mujezinovića, te jesu li i kako krivotvorena određena umjetnička djela.

Prije više od deset godina pokrenuta je istraga prema prijavi srodnika Adil-bega Zulfikarpašića zbog nestanka Zulfikarpašićeve ostavštine vrijedne više desetina milijuna eura, koju je on testamentom ostavio Bošnjačkom institutu. Predistražnim radnjama tada je utvrđeno da je višemilijunski iznos novca, koji se nalazio u sefu u Švicarskoj, podignut u lipnju 2008. godine, da bi dva mjeseca kasnije navodno bio uplaćen na privatne račune najmanje dva člana Upravnog odbora Bošnjačkog instituta.

Istražne radnje u to vrijeme je vodila Federalna uprava policije. No, iz Tužiteljstva BiH tada su demantirali da je u Tužiteljstvu otvoren predmet protiv Zlatka Lagumdžije, predsjednika Upravnog odbora Bošnjačkog instituta.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori