Kurti odbacio američke, europske i ruske kritike te zahvalio kosovskoj policiji na profesionalnosti

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

Predsjednik kosovske vlade Albin Kurti izjavio je dan nakon jučerašnje intervencije kosovske policije u većinski Srbima nastavanim općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da razumije zabrinutost međunarodnih partnera, ali i da je zahvalan kosovskoj policiji „na profesionalnom stavu u obrani vladavine prava“. Policija je jučer uz uporabu sile i suzavca spriječila okupljene Srbe da fizički spriječe u trima općinama ustoličenje novoizabranih načelnika, koje Srbi ne priznaju legitimnima.

Dok se održavao miting u Beogradu, na koji je navodno otišlo oko 10.000 Srba sa sjevernog Kosova (dio se vratio na pola puta), u trima općinama ustoličeni su načelnici nedavno izabrani na lokalnim izborima na kojima je zabilježen odaziv od svega 3,5 posto – budući da su tamošnji Srbi uglavnom bojkotirali izbore. Kada su okupljeni Srbi barikadama i prosvjedima pokušali spriječiti ustoličenje novih načelnika, intervenirala je kosovska policija te ih rastjerala primjenom sile te upotrebom suzavca, dimnih bombi i šok-bombi. Ozlijeđeno je navodno između desetak i više desetaka civila srpske narodnosti.

Zbog tih događaja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapovjedio je da Vojska Srbije prijeđe u stanje najviše pripravnosti, a službeno se tvrdi da su postrojbe usmjerene prema „administrativnoj granici“ s Kosovom. Na potez Kurtijeve vlade kojim je uz pomoć policije instalirana lokalna vlast nakon izbora koje SAD i zapadne zemlje priznaju kao legitimne, zaredale su negativne reakcije visokih diplomatskih predstavnika SAD-a, EU-a, Rusije, Srbije i drugih. Američki diplomati pozvali su na smirivanje te izjavili su da će jučerašnji potez imati učinka na daljnje odnose SAD-a prema Kosovu. Koliko se zna, postrojbe KFOR-a ni Eulex nisu spriječili kosovsku policiju u izvršenju njezine zadaće. Zapadni diplomati ljute se tvrdeći i da im Kurti nije najavio što će jučer učiniti, iako je on putem medija dva dana prije toga najavio uspostavu lokalne vlasti, za što se znalo da će naići na fizički otpor tamošnjih Srba.

Kurtija negativne reakcije nisu uzrujale niti se ispričao za poteze koji su u Srbiji, Rusiji SAD-u i EU-u doživljeni kao opasni za sigurnost, kao provokacija vlade u Prištini ili kao prijetnja za regionalnu sigurnost. „Poslije polaganja zakletve, tri načelnika izabrana na izborima 23. travnja u četirima općinama (četvrta je Sjeverna Mitrovica) na sjeveru Kosova, jučer su imali prvi radni dan. Odlazak gradonačelnika na njihovo radno mjesto trebao bi biti najnormalnija moguća stvar. Objekt zgrade općine jest mjesto opsluživanja građana na temelju zakona“, napisao je Kurti na svom Facebook-profilu.

Kurti je  napisao kako je svjestan i razumije „zabrinutost naših međunarodnih partnera“, no odmah je dodao da bi bilo koja druga opcija bila bi neuspjeh u izvršavanju ustavnih obveza naše Vlade prema novim gradonačelnicima, kao što bi bio neuspjeh da se izvrše obveze novih gradonačelnika prema građanima Kosova i sprječavanje pružanja osnovnih općinskih usluga građanima. Stoga, kao premijer svih građana, pozivam sve, a posebno srpske građane Kosova, da surađuju s novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturni, multijezični. Oni koji su izabrani nisu protiv bilo koga, već su u službi svih građana.“

Zahvalivši zatim pripadnicima kosovske policije „na profesionlnom obavljanju zadaće i obrani vladavine prava“, dodao je i ovo: „Oni su, kako svakodnevno svjedoče, i jučer dokazali da su spremni kao profesionalci neustrašivo i dostojanstveno služiti poretku Kosova, u afirmaciji multietničkog sigurnosnog okruženja, usprkos teškim uvjetima što su ih izazvale skupine kojima upravlja parapolitička struktura u tom dijelu zemlje. Red i zakon, demokracija i slobodno kretanje, sigurnost i mir mogu i trebaju ići ruku pod ruku… Ceste prema sjeveru otvorene su i prohodne za građane. Općine i gradonačelnici moraju vrijedno raditi, budući da imamo mnogo posla za dobrobit građana.“ Svima je poželio „lijep vikend“.

Stanje na terenu jutros je bilo mirno. U Beogradu je jutros održana sjednica sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Kosovo online, agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)