SVETAC DANA “Sveti Filip Neri”

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Apostol Rima. Poznat kao svetac radosti, veselja i Duha svetoga. Neumorno je propovjedao i posjećivao najsiromašnije četvrti i najzapuštenije bolnice. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Radosni je zaštitnik mladih.

Danas slavimo sveca koji se najviše smijao; bio je pun radosti i veselja. Sveti Filip Neri u svoje je vrijeme bio veliki ljubitelj životinja, biljaka i svekolike Božje prirode. Iznad svega je ljubio čovjeka kao vrhunac Božjeg stvaranja. Rođen je 1515. godine u Firenci, u popularnoj četvrti San Pietro in Gatolino, bogatoj umjetninama i okruženoj prekrasnom prirodom. Filipova narav bila je izvanredno lijepo i skladno oblikovana, pa je oko sebe širio radost i vedrinu. Neko vrijeme bavio se trgovinom, ali je sve ostavio i kao hodočasnik pošao u Rim.

U Vječnom gradu pohađao je učilište Sapienzu, a u preostalom vremenu hodočastio po rimskim crkvama i katakombama. Sprijateljio se s Ignacijem Lojolskim od kojega je naučio vrijednost nutarnje molitve. Filip Neri za svećenika je zaređen u 36. godini. Tada se povukao u kuću bratovštine San Girolamo della Carità i počeo ispovijedati te oko sebe okupljati zajednicu čiji su članovi obilazili rimske ulice i pomagali siromasima i bolesnicima. Filip je s njima čitao važna djela crkvenih učitelja i Sveto pismo što im je tumačio, a potom je s njima dugo ostajao u molitvi i bdjenju.

Ćelija u kojoj su se okupljali je postala premalena, pa su uz crkvu izgradili veću dvoranu koju nazvaše oratorij. Doskora se i cijela zajednica tako prozvala. Filipa Nerija podržavao je papa Grgur XIII., što mu je itekako bilo potrebno jer se dva puta našao pred inkvizicijom, ali je oba puta dokazao svoju pravovjernost. Među njegovim učenicima i sljedbenicima bilo je i drugih svećenika, pa je doskora nastala bratska zajednica svjetovnih svećenika, potvrđena 1575. godine. Ta je zajednica bila njegovo životno djelo.

Duhovnost Filipa Nerija kretala se oko Boga, Krista, Marije i svetaca. Duboko je proživljavao euharistijsku pobožnost, sinovski volio Majku Božju, štovao mučenike i osjećao s Crkvom. Oduševljeno je proučavao asketiku, povijest, arheologiju i glazbu. Neusiljen, prirodan, jednostavan i jasan, nastojao je biti veselo Božje dijete. Bio je veliki prijatelj prirode i ljubitelj domaćih životinja. Uvijek je držao krletke s malim pticama, s kojima se šalio i zabavljao. Imao je i psa, kojeg je zvao Capriccio („Svojeglavko“) i velikoga mačka s krznom ružičaste boje.

U Rimu su ga zvali Pippo buono. Bio je čovjek pun Duha Svetoga, a njegov oproštaj od ovoga svijeta također je bila radost. Još 25. svibnja ujutro slavio je svetu misu u kojoj je klicao Bogu i slavio Ga, a već sljedeće noći u 3 sata ujutro predao je duh Bogu. Dva mjeseca nakon smrti započeo je proces za njegovu beatifikaciju. Filip Neri svetim je proglašen 1622. godine. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Zaštitnik je mladih, grada Rima te mnogih biskupija, naselja, učilišta, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Svima koji nose ime ovog sveca: Sretan imendan! Neka vas sv. Filip Neri prati svojim zagovorom kod Gospodina.

Nekoliko misli ovog sveca:

Nastojte da Bog bude vazda pred vašim očima.

Budite smjerni i ponizni, jer prava čuvarica čistoće jest poniznost.

Sinci, budite veseli; glavno je da ne griješite.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori