ROCK KRALJICA/Umrla Tina Turner

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Pjevačica Tina Turner umrla je u 84. godini, potvrdio je njezin glasnogovornik.

“Tina Turner, ‘kraljica rock’n rolla’, umrla je danas mirno u dobi od 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. Svijet je izgubio glazbenu legendu i uzor”, napisao je u priopčenju.

Kako je Anna Mae Bullock postala Tina Turner?

Tina Turner rodila se 26. studenog 1939. godine u Nutbushu, državi Tennessee kao Anna Mae Bullock u obitelji gdje je majka radila u tvornici, a otac je bio baptistički svećenik. Nakon razvoda svojih roditelja, Anna se preselila u St. Louis gdje je pohađala srednju školu Summer. U poznatom klubu Imperial upoznala je R&B glazbenika Ikea Turnera nakon čega je izrazila želju da zapjeva s njim.

Ike je u početku bio dosta skeptičan glede njihove suradnje, ali je s vremenom shvatio kako nema mjesta za brigu i kako se ovdje zaista radi o pravom talentu. Ike i Tina zajedno su snimili velik broj hitova kao što su: A Fool in love, It s Gonna Work Out Fine, Honky Tonk Woman te Proud Mary.

Pored toga što su surađivali na poslovnom planu, odlučili su se vjenčati 1962. godine u Meksiku.

Međutim, brak je trajao do sredine 70-ih, kada se počeo raspadati zbog Ikeovog uživanja droge i lošeg psihičkog stanja. Nakon razvoda 1974. godine, Tina izdaje svoj prvi samostalni album, nakon čega počinje njena samostalna karijera.

Svoj ponovni povratak na scenu bilježi 1983. godine obradom pjesme Lets StaY Together, koja je postala hit diljem Europe, a sve ono što je uslijedilo nakon toga samo je povijest. Tu treba navesti Private Dancer te ulogu u filmu Pobješnjeli Max 3.

Dobila mjesto u Rock and Roll Hall of Fameu

Ike i Tina Turner dobili su svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fameu 1991. godine. U njihovo ime nagradu je primio Phil Spector. Iste godine izdaje kompilacijski album Simply the Best, koji je sadržavao većinu hitova Tininog povratka na scenu. Naslovnu pjesmu filma o Jamesu Bondu Zlatno oko snima 1995. Autori pjesme su Bono i The Edge iz sastava U2. Ta pjesma se nalazila na njenom sljedećem studijskom albumu Wildest Dreams, koji izdaje 1996. godine.

Zajedno s talijanskim pjevačem Erosom Ramazzottijem 1997. godine izdaje duet Cose Della Vita – Can’t Stop Thinking of You, za koji je i napisala tekst na engleskom jeziku. Pjesma je bila veliki europski hit. Zajedno s Eltonom Johnom i Cher 1999. izvodila je svoje hitove iz 80-tih u TV emisiji postaje VH1.

Deveti studijski album Wildest Dreams izdaje 1999., a sljedeće godine započinje turneju Twenty Four Seven Tour, jednu od najuspješnijih u karijeri. Zajedno s Philom Collinsom 2003. snima pjesmu Great Spirits za crtani film Legenda o medvjedu.

U dobi od 68 godina, 10. veljače 2008., nastupila je zajedno s Beyoncé Knowles na 50. godišnjici dodjele Grammy nagrada, što je njen prvi veći nastup nakon turneje Twenty Four Seven Tour. Prigodom 50. obljetnice rada, 30. rujna 2008. godine, započela je turneju po nazivom Tina!: 50th Anniversary Tour. Nakon uspjeha u SAD-u, 14. siječnja 2009. počela je s nastupima u Europi. Turneju je popratio album Tina!: 50th Anniversary Tour.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori