Jesu li već ispaljeni prvi hici u novom ratu protiv Humanae Vitae?

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

 

„U vrijeme kada je crkveni nauk o bračnoj čistoći neprestano pod napadima svjetovnih vlasti i institucija, ne možemo podnijeti da ga napadaju i pojedinci unutar Crkve koji bi ga trebali braniti i razjašnjavati.”

Trenutačna stopa nataliteta u Italiji iznosi 392 598 novorođenčadi godišnje, što je nevjerojatan pad od trideset posto od 2008., neodrživo nizak za bilo koju veliku zemlju. Kako bi spriječila katastrofu, Italija mora doseći brojku od pola milijuna novorođenčadi godišnje do 2033.

Još od komentara pape Franje da se „katolici ne bi trebali razmnožavati kao zečevi“ iz 2015. godine, postoji percepcija pape Franje kao osobe koja nije pretjerano zainteresirana za pronatalitetnu politiku. S druge strane, već drugu godinu zaredom, govorio je na konferenciji „Stanje nataliteta” u Rimu. Što je još upečatljivije, ove je godine dijelio pozornicu s Giorgiom Meloni, premijerkom talijanske desne vlade – koju globalisti ne odobravaju.

U svom obraćanju, Meloni je predložila istu pro-life, pro-obiteljsku politiku koju je usvojio mađarski premijer Viktor Orbán, kojom je smanjen broj pobačaja i razvoda dok je potaknuta stopa rađanja i brakova.

Meloni je inzistirala na tome da je vrijeme za poboljšanje nataliteta, ali je rekla da se to mora učiniti bez pribjegavanja surogat majčinstvu. „Želimo naciju u kojoj više nije skandalozno reći da smo – bez obzira na legitimne, slobodne izbore, sklonosti svake osobe – svi rođeni od muškarca ili žene“, rekla je Meloni uz pljesak. „Gdje nije tabu reći da majčinstvo nije na prodaju, da se maternice ne iznajmljuju, a djeca nisu proizvodi u slobodnoj prodaji koje možete birati na polici kao u supermarketu i možda ga vratiti ako tada proizvod ne odgovara onome što očekujete“.

U suzdržanijim komentarima, papa Franjo je pozvao na konkretnu akciju da se preokrene demografska zima. Prekorivši žene koje imaju kućne ljubimce umjesto djece, pozvao je i na veću pomoć parovima kako bi mogli imati više djece, rekavši da je potrebno brinuti se za budućnost. „Nemojmo se pomiriti s neplodnošću i pesimizmom“, rekao je Franjo sudionicima. „Nemojmo vjerovati da je povijest već zapisana, da se ništa ne može učiniti da se trend preokrene“.

Sve ovo dolazi u vrijeme kada se pojavila zabrinutost zbog knjige koju je u lipnju 2022. objavio predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vincenzo Paglia, pod naslovom Etica Teologica della Vita, koja sugerira da se nauk o kontracepciji i bračnoj čistoći iz enciklike Humanae Vitae može promijeniti.

U svesku koji objedinjuje zbornik radova članova Papinske akademije za život, nadbiskup Paglia piše sljedeće o kontracepciji kao mogućoj moralnoj opciji: „Mudar izbor [u pogledu kontracepcije] bit će ostvaren primjerenom procjenom svih mogućih tehnika s obzirom na specifičnu situaciju i očito isključujući one s pobačajem“.

Izvor portalu kaže da se također priprema dokument za papu Franju pod nadzorom Paglie koji bi postavio temelje za poništavanje Humanae Vitae.

Dr. John Haas, umirovljeni sveučilišni profesor i viši suradnik u Nacionalnom katoličkom bioetičkom centru sa sjedištem u SAD-u, rekao je za Catholic Herald: „Činjenica je da nauk sadržan u Humanae Vitae predstavlja cjelokupnu moralnu tradiciju Crkve i ne može se promijeniti“.

Kao odgovor na knjigu, velika međunarodna konferencija pod naslovom „Humanae Vitae: odvažnost enciklike o spolnosti i rađanju” održana je 19. i 20. svibnja na fakultetu Augustinianumu u Rimu kako bi se obranio nauk sadržan u Humanae Vitae. Ova enciklika, primijetio je dr. Haas, „sadrži istine koje svatko može razumjeti“.

Među govornicima je bio međunarodni panel stručnjaka, uključujući kardinala Luisa Ladariju, prefekta Dikasterija za nauk vjere. Uvodni govor je održao Matteo Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije.

U svom je govoru dr. Haas nastojao pokazati neraskidivu vezu između kontracepcije i pobačaja. „Kao što je rekao sveti Ivan Pavao II., oni su plodovi s istog stabla”, objasnio je. „Koristim anglikanski primjer kao upozorenje za Crkvu. Prihvatite kontracepciju, a zatim će uslijediti prihvaćanje pobačaja. Nadbiskup Paglia već odbacuje stvarnost intrinzično zlih djela kada sugerira da možemo legitimno odabrati kontracepciju. Više nema razloga za odbijanje pobačaja. Sve ovisi o mjestu, vremenu, okolnostima, osobnoj povijesti…“.

„U vrijeme kada je crkveni nauk o bračnoj čistoći neprestano napadan od strane svjetovnih vlasti i institucija, ne možemo podnijeti da ga napadaju i pojedinci unutar Crkve koji bi ga trebali braniti i razjašnjavati”, dodao je Haas. „Vrlo je ohrabrujuće da više od dvadeset međunarodnih akademskih i znanstvenih institucija sudjeluje na ovom vrlo važnom kongresu za obranu braka i obitelji“.

Upitan o navodnoj skoroj promjeni moralnog nauka (i ukidanju Humanae Vitae), dr. Hass je odgovorio: „Čuo sam samo glasine. Ali nije riječ o dokidanju Humanae Vitae, nego i Casti Connubii Pija XI., kao i Evangelium Vitae i Familiaris Consortio svetog Ivana Pavla II., kao i cijele njegove Teologije tijela. To bi također značilo odbacivanje čak i Gaudium et spes (pastoralne konstitucije o Crkvi). Doista, poništiti Humanae Vitae značilo bi odbaciti cjelokupnu moralnu tradiciju Katoličke Crkve”.

 

quovadisecclesia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)