Amerikanci optužili Kinu za veliki hakerski napad: Ciljali su na našu veliku vojnu bazu

Vrijeme:59 sec

 

Hakerska skupina pod pokroviteljstvom kineske države infiltrirala se u glavne infrastrukturne mreže Sjedinjenih Država, rekli su u srijedu Washington, njegovi zapadni saveznici i Microsoft, upozorivši da bi se slične kampanje mogle dogoditi diljem svijeta.

Vlasti zadužene za informatičku sigurnost u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu, upozorile su u zajedničkoj izjavi na “niz aktivnosti” koje se povezuju sa “cyber akterom poznatim i kao Volt Typhoon pod pokroviteljstvom kineske države”.

“Ta aktivnost utječe na mreže glavnih infrastrukturnih sektora SAD-a” i subjekt koji izvodi napade “mogao bi primijeniti iste metode (…) diljem svijeta”, dodali su.

Kina je projektilima ‘bacila udicu’, no SAD ima dostojnog suparnika za zračne borbe

Microsoft je u odvojenom priopćenju rekao da je “Volt Typhoon” aktivan od sredine 2021. te da je, među ostalim, ciljao važnu infrastrukturu na otoku Guamu, gdje velika američka vojna baza u Tihom oceanu.

Ta bi kampanja mogla “poremetiti važnu komunikacijsku infrastrukturu između SAD-a i azijskog područja u budućim krizama”, upozorio je Microsoft.

“Uočeno ponašanje navodi na zaključak da se zlonamjerni akter kani baviti špijunažom i zadržati pristup (infrastrukturi) čim dulje bude moguće a da ostane neprimijećen”, dodala je američka tehnološka grupacija.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori