Manje od deset posto Britanaca smatra da je brexit bio dobar potez

Vrijeme:1 min, 14 sec

Samo devet posto Britanaca smatra da je brexit bio više uspjeh, nego promašaj, pokazuje nova anketa. Oko 62 posto osoba brexit opisuje kao dominantno krivi potez, pokazuje YouGov anketa.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja je objavila da je “Bregret” (“Žaljenje zbog brexita”) dosegao nove razine, jer samo 31 posto Britanaca drži da je bila ispravna odluka napustiti Europsku uniju 2016., najmanje dosad, javlja Hina.

Gotovo dvostruko, 56 posto, kaže da je to bio pogrešan potez.

Broj ispitanika koji su glasali za izlazak iz EU i koji misle da je to bilo pogrešno popeo se na najvišu razinu dosad, na 22 posto.

Brojke potvrđuju da se dosta ljudi slaže s Nigelom Farageom, bivšim čelnikom Nezavisne stranke (UKIP) i stranke Brexit, koji je prošli tjedan rekao da se britanski izlazak iz EU “pokazao promašajem”.

Čak i među onima koji su glasali za izlazak, 37 posto kaže da je brexit više loša, nego dobra stvar.

Većina njih kao i Farage upire prstom u Konzervativnu stranku, a 75 posto drži da je “brexit imao potencijal pokazati se uspjehom, ali se zbog loše provedbe ove i/ili prethodnih vlada pokazao promašajem.”

Bivši zagovornik euroskepticizma koji se dao u televizijske vode optužio je konzervativnu vladu da je loše provodila brexit nakon što je UK napustila uniju 2020.

Oko 72 Britanaca kažu da se vlada loše nosi s brexitom, a među njima je i 63 posto onih koji su glasali za izlazak iz Unije, pokazala je anketa.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori