Drugi pišu/Bitno.net: Uzinićev istup, iako povijesni, nije bez rizika!

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Zaslužuju li svećenici živjeti u strahu da će zbog jedne anonimne prijave za nešto što nisu počinili njihovi podaci (doduše slabo prikriveni) završiti u javnosti?” – pita se komentator katoličkog portala Bitno.net Tino Krvavica povodom najnovije afere razotkrivanja navodnih spolnih zlostavljanja u riječkoj nadbiskupiji. Ujedno se u Nacionalu prozivaju i neki navodno takvi u splitksoj nadbiskupiji. Velikom aferom i “povijesnim” istupom nadbiskupa Uzinića bave se mediji i javnost nakon jučerašnje konferencije za novinare i posipanja pepelom nadb. Uzinića zbog nepoduzimanja svih mjera te navodnoga osobnog priznavanja “zlodjela” od bivšeg rektora katoličke bogoslovije, koji je Nacionalu potvrdio da je kriv za niz spolnih uznemirivanja i zlostavljanja maloljetnika (?). “Uzinićev istup, iako povijesni, nije bez rizika“, ističe komentator te u zaključku navodi sljedeće: 

Postavlja se tako pitanje je li poželjno, pa čak i pravedno, navoditi inicijale i godišta svećenika optuženih za zlostavljanje maloljetnika čak i u slučajevima kada (ponekad anonimne) optužbe nisu potvrđene ili ih je kanonska istraga odbacila? Dovoljno je samo nekoliko puta kliknuti po internetu te zbrojiti 2 i 2 kako bi se saznali puni identiteti optuženih među kojima su moguće i potpuno nevini ljudi. Zaslužuju li oni nositi stigmu optuženih za pedofiliju? Zaslužuju li govorkanja i nepovjerenje vjernika ako jednog dana ponovno budu služili u župi ili nekoj drugoj crkvenoj službi? Zaslužuju li svi drugi svećenici živjeti u strahu da će zbog jedne anonimne prijave za nešto što nisu počinili njihovi podaci (doduše slabo prikriveni) završiti u javnosti? Na kraju, nije nezamislivo da to posluži mogućim zlobnicima ili “revniteljima” da (lažno) prijave svećenika, znajući da će mu nakon toga ime završiti u javnosti. Uostalom, i u ovom izvješću imamo primjer svećenika prijavljenog “bez direktnih saznanja o kaznenim djelima” već na temelju “osobnih zaključaka i intuicije”.

I dok se potonja teza ne čini najuvjerljivijom, može se postaviti pitanje je li mons. Mate Uzinić postupio više kao direktor tvrtke ili institucije nego kao pastir? Jer ponekad možemo zaboraviti da biskupovo stado nisu samo vjernici laici već i klerici, kao njegovi prvi suradnici.

Iz tog razloga bit će zanimljivo promatrati idućih dana hoće li i na koji način ovaj istup komentirati njegovi kolege iz hrvatskog episkopata i/ili klera.”

Čitav komentar može se pročitati na ovom mrežnom naslovu: Uzinićev istup, iako povijesni, nije bez rizika.

Povezano:

Koje ciljeve odnosno zadaće ima nadbiskup Mate Uzinić?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)