ČIJI JE STARI MOST?/Marić prijeti kako se neće provesti odluka gradonačelnika Kordića

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Povodom Odluke Gradske uprave Mostara o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je pozvao gradonačelnika Marija Kordić da obustavi navedenu Odluku.

Marić ističe kako Odluka ”ima za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima, što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka” te je napomenuo da Odluka neće biti provedena jer ona izaziva ”narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara”.

Dodao je da Odluka kojom gradonačelnik daje suglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom.

”Predložena Odluka o isticanju obilježja na objektima Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim poduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, a koja bi definirala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, na Gradskom vijeću nije usvojena, između ostalog i zbog ne glasanja HRS-a kojem je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune”, napisao je Marić.

Da su postignuti povijesni pomaci i koraci, napominje Marić, ka ”stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara, tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most”.

Na kraju je ponovio kako Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena te je zamolio sve predstavnike građana u Mostaru da teže gradnji i uspostavljanju novih odnosa temeljenih, kako kaže Marić, na međusobnom razumijevanju bolnih stvari.

Podsjećamo, kako je potvrđeno Hrvatskom Medijskom Servisu, mostarska Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, dala je suglasnost za osvjetljenje Starog mosta u bojama HŠK Zrinjskog, po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Također, valja podsjetiti da je Gradski odbor HRS-a Mostar uputio u petak inicijativu gradonačelniku Mariju Kordiću za obasjavanjem Starog mosta i HD Herceg Stjepan Kosača bojama i grbom HŠK Zrinjski Mostar, ovogodišnjeg osvajača dvostruke krune u nogometu u BiH.

HRS likuje nakon svoje inicijative i pita 

Nakon što je Marić istupio u javnost ponovno se oglasio mostarski ogranak HRS-a s priopćenjem za javnost naslovljenom Tko uistinu upravlja gradom Mostarom?

Dana 19. 05. ispred G. O. Mostar uputili smo zahtjev za obasjavanje Staroga mosta u bojama grba HŠK Zrinjski, a nakon povijesnog osvajanja dvostruke krune, sukladno Odluci Gradskog vijeća od 01. 04. 2021., sukladno istoj, dana 23. 05. 2023. dobili smo odgovor Gradonačelnika s kojom daje suglasnost na naš zahtjev.

Poštujući daljnju proceduru definiranu Odlukom Gradskog vijeća (Članak 2, St.1 Odluke) zahtjev smo uputili Agenciji „Stari grad“ Mostar, kojeg smo poslali mailom i predali i vlastoručno u uredu Agencije u sjedištu iste. Uz zahtjev smo dostavili također i grafičku pripremu, poštujući dosadašnju praksu obasjavanja Starog mosta, kao što je to bio slučaj primjerice kada se Stari most obasjavao bojama zastave Republike Grčke. Uz zahtjev smo tražili i isporuku troškova obasjavanja.

Nakon što smo ispoštovali cijelu proceduru, neugodno nas je iznenadila informacija, odnosno, zapovijed Predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića kako, citiramo, „Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena“. Ovim putem se pitamo, tko vlada gradom Mostarom? Tko je Gradonačelnik? Zašto se ne poštuju odluke Vijeća?

Inicijativa HRS-a je imala za cilj pokazati kako je Grad Mostar jedinstven, tolerantan i proeuropski. Naša inicijativa nipošto nije provokacija ili politički obračun s bilo kime. Stoga, ovim putem ponovno pozivamo gradonačelnika Marija Kordića da naloži institucijama grada, konkretno, Agenciji „Stari grad“ da postupi po Odluci i time pokaže kako upravlja cijelom gradskom upravom, a ne samo jednim dijelom. Pokažimo svima kako je Mostar jedinstven i tolerantan Grad u stvarnosti, a ne samo na papiru i izgovorenoj riječi, te da smo usmjereni prema budućnosti izgrađenoj na suživotu, toleranciji i međusobnom uvažavanju.

Pokažimo tko uistinu upravlja Gradom Mostarom!, priopćeno je iz Gradskog odbora HRS-a Mostar.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)