Američki projektili ne mogu prodrijeti do nove iranske podzemne lokacija za stvaranje nuklearne bombe

Vrijeme:3 min, 43 sec

 

U blizini vrha planine Zagros u središnjem Iranu, radnici grade nuklearno postrojenje toliko duboko u zemlji da je vjerojatno izvan dometa najnovijeg oružja SAD-a dizajniranog da uništi takva mjesta, prema stručnjacima i analiziranim satelitskim snimkama za najpoznatiju američku medijsku agenciju Associated Press.

Fotografije i videozapisi (jedna je na dnu članka) iz Planet Labs-a pokazuju da je Iran kopao tunele u planini u blizini nuklearne lokacije Natanz, koja je bila izložena opetovanim sabotažnim napadima usred sukoba Teherana sa Zapadom oko iranskog nuklearnog programa.

Iran sada obogaćuje uran na razinu koja je blizu one potrebne za izradu nuklearne bombe. Također, izgledno je da Iran i zapadne sile neće pronaći kompromis oko nuklearnog sporazuma. Zbog svega toga, izvješće objavljeno danas dolazi usred porasta iransko-američkih napetosti i zastoja u diplomaciji između dviju zemalja.

Dovršetak takvog pogona “bio bi scenarij iz noćne more koji bi mogao izazvati novu spiralu eskalacije”, upozorila je Kelsey Davenport iz Udruženja za kontrolu naoružanja sa sjedištem u Washingtonu. “S obzirom na to koliko je Iran blizu bombi, ima vrlo malo prostora za ubrzanje svojih programa, a da ne prijeđe američke i izraelske crvene linije. Dakle, u ovom trenutku svaka daljnja eskalacija povećava rizik od sukoba”, rekla je Davenport za AP.

Od raspada nuklearnog sporazuma, Iran je rekao da obogaćuje uran do 60 posto u odnosu na ograničenje od 3.67 posto koje je pridržavao u sporazumu. Inspektori su također nedavno otkrili da je zemlja proizvela čestice urana čija je čistoća bila 83.7 posto, što je vrlo blizu 90 posto obogaćenog urana za koji je potreban za oružje. U veljači su međunarodni inspektori procijenili da su iranske zalihe urana više od 10 puta veće od onoga što je bilo dogovoreno prema sporazumu iz Obamine ere, s dovoljno obogaćenog urana da omogući Teheranu da napravi “nekoliko” nuklearnih bombi, prema čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

SAD i Izrael (za kojeg se vjeruje da ima vlastiti tajni nuklearni arsenal) rekli su da neće dopustiti Iranu da napravi nuklearno oružje. “Vjerujemo da je diplomacija najbolji način za postizanje tog cilja, ali predsjednik je također bio jasan da nismo maknuli nijednu opciju sa stola”, izjavili su iz Bijele kuće.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima, odgovarajući na pitanja u vezi s gradnjom podzemnog postrojenja, rekla je da su “iranske miroljubive nuklearne aktivnosti transparentne i pod zaštitnim mjerama Međunarodne agencije za atomsku energiju”. Iran kaže da će nova konstrukcija zamijeniti nadzemni centar za proizvodnju centrifuga u Natanzu koji je pogođen eksplozijom i požarom u srpnju 2020. Teheran je napad u to vrijeme označio kao “nuklearni terorizam” i okrivio Izrael.

Teheran nije priznao nikakve druge planove za postrojenje, iako bi to mjesto morao prijaviti agenciji IAEA ako vlasti planiraju uvesti uran u njega. IAEA sa sjedištem u Beču nije odgovorila na pitanja o novom podzemnom postrojenju. Novi projekt gradi se pokraj Natanza, oko 225 km južno od Teherana.

Natanz je predmet međunarodne brige otkako se saznalo za postojanje prije dva desetljeća. Zaštićen protuzračnim sustavima, ogradom i iranskom paravojnom Revolucionarnom gardom, objekt se prostire na 2.7 kvadratnih kilometara u sušnoj središnjoj visoravni zemlje. Satelitske fotografije koje je u travnju snimio Planet Labs PBC, a analizirao AP, pokazuju kako Iran ukopava novi objekt u Kuh-e Kolang Gaz La, ili “Planinu pijuka”, koja se nalazi odmah iza južne ograde Natanza.

Fotografije otkrivaju da su četiri ulaza ukopana u planinu, dva na istoku i još dva na zapadu. Svaki je širok 6m i visok 8m. Na temelju gomile iskopane zemlje i stijene, američki stručnjaci tvrde da Iran vjerojatno gradi postrojenje na dubini između 80 m i 100 m. “Ta dubina objekta je zabrinjavajuća jer bi nam bilo teško uništiti postrojenje konvencionalnim oružjem kao što je tipična bomba za uništavanje bunkera”, rekao je Steven De La Fuente, znanstveni suradnik u centru koji je vodio analizu radova na tunelu.

Novo postrojenje u Natanzu vjerojatno će biti još dublje pod zemljom nego iransko postrojenje Fordow, još jedno mjesto za obogaćivanje urana koje su SAD i drugi razotkrili 2009. godine. Taj je objekt izazvao strahove na Zapadu da Iran gradi bolju obranu svojeg nuklearnog programa od zračnih napada. Takvi podzemni objekti naveli su SAD da naprave bombu GBU-57, koja može probiti najmanje 60 metara zemlje prije nego što se detonira, prema tvrdnji američke vojske. Američki dužnosnici navodno su razgovarali o korištenju dviju takvih bombi u nizu kako bi se osiguralo uništenje nove iranske lokacije mjesta, navodi AP. Naime, američka vojska tvrdi da su takvi projektili iznimno precizni.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)