Održan X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Čuvanje sjećanja na pakračkoga liječnika i mučenika

Jubilarni, X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“, u organizaciji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku, održan je u Toplicama Lipik u petak 19. svibnja. Kako je istaknula voditeljica skupa u dvorani Quella, prim. dr. Senka Slivar, riječ je o stručnoj posveti dubokoga i iskrenoga poštovanja prema kolegi Ivanu Šreteru (1951. – 1991.?), liječniku, učitelju, humanistu, pjesniku, poštovatelju hrvatskoga jezika, domoljubu, i na kraju života, mučeniku, koji je promicao vrjednote topličkih ljekovitih činitelja i istinski je cijenjen unutar struke fizikalne medicine i rehabilitacije. Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu promovirane su poveznice tradicionalnih postupaka i nove mogućnosti u balneologiji, naglašen potencijal lječilišne medicine i prirodnih ljekovitih činitelja u Hrvatskoj te holistički pristup kroz stručno-znanstvenu aktivnost u toplicama kao potpora zdravstvenom turizmu.

X. balneoloski skup Dr. Ivan Sreter

X. balneoloski skup Dr. Ivan Sreter2

X. balneoloski skup Dr. Ivan Sreter3

„Komercijalizacija sadržaja u toplicama uključuje sofisticirane postupke suvremene rehabilitacijske medicine ili dodatne terapijske mogućnosti u okviru komplementarne i alternativne medicine. Za cjelovitiji i ugodniji boravak korisnika koji su u toplicama, tendencija je da, osim prioritetnih razloga svojega dolaska, mogu provesti i/ili započeti druge modalitete i metode liječenja, ovisno o pridruženim zdravstvenim teškoćama ili tegobama, po preporuci stručnjaka. Poremećaji, osim bolova različitih lokacija i smetnja lokomocije, mogu biti i iz domene psihosocijalnih kategorija i remete svakodnevno funkcioniranje te osjećaj zadovoljstva svojim životom. Poželjno je da se u toplicama klijentima pruže dodatne mogućnosti i drugi dopunski sadržaji za otklanjanje njihovih tegoba, poštujući njihovo vrijeme i novac uložen u dolazak na rehabilitaciju ili rekuperaciju“, naglasila je prim. dr. Slivar u ime ravnatelja lipičke bolnice Gorana Pušćenika te podijelila zahvalnice primarijusu Otu Kramlu, prim. mr. Goranu Ivaniševiću, dipl. ing. Radovanu Čepelaku, prof. dr. Ankici Senta Marić, prof. dr. Silvi Butković Soldo za promicanje balneologije u terapiji neuroloških bolesti i Hrvatskomu društvu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu na čelu s predsjednikom doc. dr. Franom Grubišićem. Prigodne pozdrave, u kojima se naglasila uloga hrvatskoga domoljuba i mučenika dr. Šretera, uputili su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

39IS 2

Memorijalno predavanje „Čovjek koji je živio patnje drugih“ održao je Tomislav Šovagović, a ono je bilo sažetak nizanke objavljene na Portalu Hrvatskoga kulturnoga vijeća u ljeto 2021. Iznoseći kronologiju Šovagović je podsjetio na uhićenje dr. Šretera 18. kolovoza 1991. na barikadi pobunjenih Srba u Kukunjevcu, nakon čega je mučen u Branešcima u okviru zloglasnoga velikosrpskoga logora Bučje. „Datumom smrti dr. Šretera službeno je proglašena subota 2. siječnja 1993. Nitko u tom trenutku vjerojatno nije primijetio, ali, simbolično, i dan Ivanova rođenja 22. prosinca 1951. – bila je subota. Zbog majčinih riječi ‘Ne mogu znati dok ne vidim njegove kosti, dok ga ne vidim živog ili mrtvog’, obveza je Republike Hrvatske istraživati svaki neriješeni slučaj”, podsjetio je Šovagović i naveo da je potrebna jasnija i snažnija politička volja Vlade RH i Hrvatskoga sabora kako bi se doznalo gdje počivaju zemni ostatci nestalih hrvatskih branitelja i civila, među njima i kosti dr. Šretera, najviše pozicioniranoga hrvatskoga dužnosnika nestaloga u Domovinskom ratu, predsjednika kriznoga štaba za Zapadno-slavonsku regiju.

Uslijedio je niz stručnih predavanja o novim istraživanjima i spoznajama u balneološkom liječenju. Među ostalim, govorilo se o učinkovitosti balneoterapije u liječenju post-COVID-19 sindroma, toplicama kao odredištu životnoga zadovoljstva i projektu „Čaša vode tjedno na radnom mjestu“.

„Želim da prezentirane ideje zažive u praksi te da rezultati spoja tradicije i suvremene prakse budu prikazani u godinama koje slijede“, zaključila je prim. dr. Slivar, uz koju su u organizacijskom odboru bili Lana Bobić Lucić, Silva Butković Soldo, Goran Ivanišević, Oto Kraml (počasni predsjednik koji se osvrnuo i na devet prethodnih skupova), Goran Pušćenik (ravnatelj), Marica Topić i Viktor Vidović. Cjelokupni skup, simbolično u ulici Majke Terezije, odisao je prisjećanjem svjedoka vremena na nezaboravnoga dr. Šretera i njegovih dvanaest godina (1979. – 1991.) provedenih u Toplicama Lipik, tijekom kojih je napredovao od odjelnoga liječnika do ravnatelja lipičke bolnice. Nakon stanke tijekom velepošasti koronavirusa očekuje se ponovno održavanja skupa jednom godišnje u redovitom svibanjskom terminu.

(hkv, tš)

Povezano

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (1)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (2)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (3)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (4)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (5)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (6)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (7)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (8)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (9)

T. Šovagović: Tragom dr. Ivana Šretera (10) – svršetak

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)