MOSTARSKI POLITOLOG Vidović/Pristup novih aktera vlasti donosi kompromis, Federacija lokomotiva euroatlantskog puta BiH

Vrijeme:7 min, 12 sec

 

Poznati bosanskohercegovački politolog Danijel Vidović ističe kako novi pristup ustroju izvršne vlasti, kako na razini države, tako i Federacije, pri čemu je naglasak stavljen na programske smjernice, ipak predstavlja pozitivan iskorak, kao i poticaj samim političkim akterima za podizanje razine političke kulture u BiH. U intervjuu za Večernji list kaže kako je dogovor o novim izbornim rješenjima u ovom trenutku ključno političko pitanje koje već dugo stoji otvoreno.

Komentirao je prve poteze Vijeća ministara BiH rekavši da su ohrabrujući te da je, ako se nastavi s ovakvom dinamikom, realno očekivati snažnije iskorake, kako u političkom tako i u ekonomskom pogledu.

-Dobar je primjer na ovom tragu nedavni dogovor oko plinskih interkonekcija koji je donesen u duhu kompromisa uz uvažavanje svih, često i suprotstavljenih interesa. Za stvaranje pozitivne klime u društvu iznimno je važno da se zadrži taj smjer kako bi i građani, koji su najviše izloženi aktualnoj ekonomskoj krizi što prije mogli osjetiti prednosti u svakodnevnom životu, kazao je Vidović.

Upitan u kojoj je mjeri inzistiranje hrvatske političke scene na programskoj osnovi nove vlasti rezultiralo relaksiranjem odnosa na državnoj razini, Vidović je rekao da se ne treba zavaravati te da će ‘matematika’ i u budućnosti igrati ključnu ulogu.

-Ali u ovom slučaju, novi pristup ustroju izvršne vlasti, kako na razini države tako i Federacije, pri čemu je naglasak stavljen na programske smjernice, ipak predstavlja pozitivan iskorak, kao i poticaj samim političkim akterima za podizanje razine političke kulture u BiH. Svjedoci smo kako takav pristup donosi novu energiju i ozračje pogodno za politički kompromis umjesto stalnog i iscrpljujućeg sukobljavanja kakvom smo svjedočili proteklih godina, kazao je Vidović.

Priča oko Izbornog zakona kreće najesen 

Nova Vlada Federacije također u svojoj osnovi ima dokument koji precizno definira niz reformi, od političkih do ekonomskih. Odgovarajući na pitanje kakva su njegova očekivanja kada je riječ o realizaciji, uključujući i predviđene promjene izbornog zakonodavstva, politolog Vidović ističe da se uspostava vlasti na razini Federacije nije odvijala željenom brzinom zbog opstrukcija SDA, ali i tu je korišten sličan pristup kao na državnoj razini.

-Važno je naglasiti da partneri nisu podlegli provokacijama kojima su kontinuirano bili izloženi od paraobavještajnih struktura pod kontrolom kompromitiranih kadrova SDA. Bitno je da Vlada počne raditi u punom kapacitetu i da se otkoče procesi koji su blokirani već godinama, rekao je Vidović te dodao:

“Dogovor o novim izbornim rješenjima u ovom je trenutku ključno političko pitanje koje već dugo stoji otvoreno i u tom smislu nezahvalno je davati definitivne prognoze. U ovoj je fazi, po mom sudu, najvažnije da se iziđe iz začaranog kruga političkog nepovjerenja te počne otvoreno i iskreno razgovarati s namjerom da se dogovor postigne, a ne da se, kao što je radio Bakir Izetbegović, fingiraju pregovori u cilju prijevare partnera. Vjerujem kako će ova priča ozbiljnije krenuti najesen, ali vremena za dogovor nema mnogo jer iduća je godina izborna, a znamo kako ozračje kakvo se stvara u predizbornim kampanjama nije pogodno za kompromise. Zbog toga sam već dulje zagovornik spajanja općih i lokalnih izbora. To jest pomalo neuobičajeno rješenje, ali vjerujem kako bi u političkom smislu bilo korisno za kompleksnu državu kakva je BiH, istaknuo je Vidović.

Schmidtov apel za dogovor

U svojoj posljednjoj odluci visoki predstavnik ostavio je rok za izmjenu izbornog zakonodavstva. Govorio je Vidović i o tome misli li da će biti spremnosti za riješiti sporne stvari te u konačnici odagnati strahove hrvatskoga naroda da će možda u nekom idućem ciklusu biti preglasan kada govorimo o izboru federalne vlasti.

– Nametnuta rješenja visokog predstavnika donekle su poboljšala poziciju hrvatskoga naroda, koja je bila destruirana nizom odluka Schmidtovih prethodnika u posljednjih dvadeset i više godina. To nije ni blizu zadovoljavajuće, ne samo za hrvatski narod nego i za sve koji žive u BiH. Rekao bih kako je to bilo palijativno rješenje i poruka, bolje reći, apel za domaći dogovor. BiH može opstati i napredovati samo na temelju domaćeg dogovora, uvažavajući sve različitosti i tražeći izbalansiran pristup između kolektivnih interesa konstitutivnih naroda i pojedinačnih interesa svih građana. Naravno, uz medijaciju, a ne tutorstvo međunarodne zajednice, rekao je Vidović.

Fijasko s prosvjedima dokaz gubitničke taktike SDA

Neke političke opcije ipak se ne mire s novom federalnom vlasti. Upitan kako gleda na komentare i izjave pojedinih čelnika usmjerene prema predstavnicima hrvatskoga, a i bošnjačkoga dijela Vlade, ali i parlamentarne većine općenito, Vidović dodaje da su u SDA uložili ogromna sredstva u pokušaj ostanka na vlasti.

-Svjedoci smo kako su se pri tome služili vrlo sumnjivim, koruptivnim radnjama ako imamo u vidu samo izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. S jedne strane, to nije neočekivano jer stranka je opterećena nizom afera i mnogo je lakše, koristeći poluge vlasti, zataškavati te afere. Važno je naglasiti kako su ključni međunarodni akteri shvatili da bi se toleriranjem takvog načina djelovanja doprinijelo daljnjoj političkoj destabilizaciji stanja u BiH, što se, imajući u vidu širi geopolitički kontekst, ipak nije moglo dopustiti. Sada kadrovi SDA pokušavaju u medijima predstaviti čelnike “trojke” kao izdajnike koji se podanički odnose prema Dodiku i Čoviću te se protiv njih, ali i nekih drugih članova Vlade, poput ministrice Sanje Vlaisavljević, vodi prljava medijska kampanja koja već prerasta u govor mržnje. Takvom djelovanju doista nema mjesta u društvu koje teži europskim demokratskim standardima. Ipak, uvjeren sam kako će političke tenzije, koje na umjetan način pokušavaju stvoriti akteri jedne gubitničke politike, polako gubiti smisao. O tome svjedoči i fijasko s prosvjedima ispred federalnih i državnih institucija. Mnogo toga ovisi i o radu izvršne vlasti u Federaciji. Ako se budu držali dogovora i danih obećanja, sve prljave kampanje same će od sebe izgubiti smisao, rekao je Vidović za Večernji list.

Stabilna Federacija ključ napretka 

Govoreći o harmonizaciji odnosa Bošnjaka i Hrvata kao o mogućem faktoru stabilizacije političkih prilika u BiH, Vidović podsjeća da je više puta javno istaknuto kako su korektni i pošteni odnosi Hrvata i Bošnjaka ključni za odnose u BiH jer samo stabilna Federacija može biti lokomotiva koja vuče BiH naprijed na euroatlantskom putu.

-Ti su odnosi sustavno zatrovani već dugo vremena, a paradigma te destruktivne politike jest slučaj Željka Komšića koji je klasični primjer političkog uzurpatora. Međunarodna zajednica to je konačno shvatila, a vjerujem kako i veći dio bošnjačke javnosti uviđa da takav način djelovanja nije donio nikakvu korist Bošnjacima kao narodu. Proces izgradnje povjerenja u društvu s našim nasljeđem spor je i mukotrpan te je zbog toga od iznimnog značaja da se politički odnosi grade na temelju povjerenja i poštovanja ne samo slova nego i duha Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma. Posljednje izjave i početni koraci novih političkih partnera od izbora naovamo bude nadu u pozitivne pomake i premoštavanje svojevrsnog političkog jaza između Hrvata i Bošnjaka, koji je s vremenom postao toliko dubok da je zaprijetio samoj opstojnosti Bosne i Hercegovine, rekao je Vidović.

Osvrnuo se Vidović i na šarolikost političke situacije u županijama te odgovorio na pitanje hoće li to biti problem kada govorimo o sustavu koordiniranoga djelovanja oko važnih političkih i ekonomskih tema.

– Rezultati izbora su takvi da je u pojedinim županijama nemoguće kreirati vlast po vertikali kakva je na državnoj ili federalnoj razini. Takvo je stanje, primjerice, u središnjoj Bosni. U takvim uvjetima moguće je da dođe do određenih mimoilaženja u odnosu na više razine vlasti, ali, s druge strane gledano, ako politički akteri stave veći naglasak na opći u odnosu na neki partikularni ili osobi interes, nema razloga da takav diskurs bude dominantan, rekao je Vidović.

Dugoročno urediti međusobne odnose

Kada govorimo o perspektivama BiH, neizostavno je pitanje europskih i euroatlantskih integracija. Upitan postoji li mogućnost za napraviti značajan iskorak na tom putu, a osobito uzimajući u obzir izmijenjene geopolitičke okolnosti zbog kojih u EU sazrijeva mišljenje za bržom integracijom jugoistoka Europe, Vidović kaže da ta tema izaziva mnogo prijepora u bosanskohercegovačkoj javnosti, u prvom redu zbog trenutačnih protivljenja Republike Srpske ulasku u NATO savez.

-Znamo kako to uvijek nije bilo tako. NATO put započet je zahvaljujući i njihovoj suglasnosti, a sad je jako usporen iako nije zaustavljen. Teško da se i može zaustaviti u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti koje spominjete. Znamo da se srpski politički korpus nalazi u vrlo neugodnoj situaciji u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i nemoguće je preko noći očekivati raskid nekih gospodarskih i interesnih veza koje postoje na relaciji Beograd – Moskva. Ipak, tu se već događaju određeni evolutivni pomaci jer, geopolitički gledano, za Srbiju je ovo dugoročno neodrživa situacija. Ta pitanja vrlo su kompleksna, a njihovo rješavanje počelo je kroz intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo Europske komisije te američke administracije te su u tom smislu napravljeni značajni pomaci. Za očekivati je da se sada veća pozornost posveti i dugoročnom uređenju međusobnih unutarnjih odnosa u BiH uz potporu istih aktera u međunarodnoj zajednici, rekao je Vidović.

 

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori