SUMMIT U HIROŠIMI G7 podržao Ukrajinu, Biden najavio novu pomoć. Još se ne zna što će biti s F-16

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Čelnici skupine G7 danas su na summitu u japanskoj Hirošimi potvrdili potporu Ukrajini protiv ruske agresije, a skupu se priključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Čelnici G7, skupine koja uključuje SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu, ovaj su vikend sa summita u Hirošimi poslali jasnu poruku Rusiji o svojoj snažnoj potpori Ukrajini.

Biden obećao novu pomoć, još se ne zna što će biti s F-16

Biden je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom najavio isporuku novog oružja i streljiva Kijevu.

Nova isporuka uključit će “streljivo, topništvo, blindirana vozila”, rekao je Biden koji je prije nekoliko dana podržao obučavanje ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16.

Iako njemački kancelar Olaf Scholz ne očekuje, kako je rekao, da će moderni borbeni zrakoplovi uskoro biti isporučeni Ukrajini, naglasio je da plan za obuku pilota pokazuje predanost zapada Ukrajini. Sjedinjene Države još nisu konačno odlučile “što će biti na kraju obuke”, kazao je.

Projekt je prije svega poruka onima koji su napali Ukrajinu: Rusija se ne bi trebala kockati da će potpora Ukrajini biti sve manja što rat bude trajao, istaknuo je Scholz. “Poruka ostaje: Rusija mora povući svoje snage.”

Kanadski premijer: Podupirat ćemo Ukrajinu koliko dugo je potrebno

Kanadski premijer Justin Trudeau na konferenciji za novinare kazao je da će Kanada podupirati Kijev koliko dugo je potrebno.

Također će nastaviti obučavati ukrajinske vojnike što čini od 2015. godine, a moguće i pilote, rekao je Trudeau. Britanski premijer Rishi Sunak kazao je da će njegova zemlja početi obučavati pilote ovoga ljeta.

Kazao je da nitko ne želi mir više od ukrajinskog predsjednika, ali da uvjeti za mir moraju biti utemeljeni na načelima Kijeva.

Zelenski je na Telegramu napisao da je predstavio mirovni plan čelnicima G7 na summitu.

“Razvili smo mirovnu forumu tako da ona osigurava da je svaka od njezinih točaka poduprta u rezolucijama UN-a”, napisao je.

“Tako da svatko u svijetu može odabrati cilj koji može pomoći ostvariti. Od Japana do arapskih zemalja, od Europe do Latinske Amerike, nalazimo podršku za mirovnu formulu. I nastavljamo taj posao”, napisao je Zelenski.

Prema njegovom uvjerenju, svijet ima dovoljno snage da korak po korak natjera Rusiju da uspostavi mir, a Ukrajina mu je ponudila mirovnu formulu.

Macron: Ukrajinska mirovna formula očiti je izraz racionalnosti

U svojem govoru na G7 čiji je tekst objavljen na predsjedničkoj web stranici poručio je: “Ujedinjuje nas još jedno načelo – racionalnost”. “Ukrajinska mirovna formula očiti je izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako se nada da će prisustvo ukrajinskog predsjednika okupljanju sedam vodećih industrijaliziranih zemalja (G7) u Japanu pomoći zemljama poput Brazila i Indije da bolje razumiju situaciju u Ukrajini.

Komentirajući činjenicu da je avion francuske vlade odvezao Zelenskog na sastanak Arapske lige u Saudijskoj Arabiji prije nego što ga je doveo u Hirošimu, Macron je rekao da se tu radi o izgradnji mira i traženju rješenja.

Bilo je u interesu Francuske i njezine uloge kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a da dopusti Zelenskom da govori “pred nekoliko svjetskih sila koje su ponekad izložene samo jednom diskursu”, rekao je Macron novinarima na marginama summita.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori