IZ STRANIH MEDIJA/Danas: Vučićev sajam taštine

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Beogradsko opozicijsko glasilo Danas objavilo je kratak komentar uoči režimskog skupa u Beogradu najavljenoga za petak, 26. svibnja, za koji predsjednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić kaže da će biti “najveći srpski skup ikada održan”. Istodobno, protivnici njegova autokratskog režima organizirali su već dva masovna prosvjeda “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, no vlasti koje uvelike kontroliraju medije bezočno umanjuju broj na njima okupljenih, tvrdeći da se okupilo svega 12.000. Autor je komentara Dragan Eraković, novinar iz Šapca.

 

U danima žalosti, ne samo onih službenih, predsjednik države iritiran prosvjetom „Srbija protiv nasilja“ najavi „najveći srpski skup“ za 26. svibnja. I to dan pred političko rekomponiranje njegove naprednjačke stranke u državni pokret.

No, nije prvi put da izreknu olake riječi koje odzvanjaju prazninom i lažima. Zaboravio je Vidovo [srpski: Vidovdan, crkveni praznik koji se po Julijanskom kalendaru slavi 15. lipnja, a što je 28. lipnja po katoličkom, Gregorijanskom kalendaru, koji je postao međunarodni] g. 1989., kada se na Gazimestanu okupilo, po nekim procjenama, milijun i pol Srba.

Zna se što je tada Slobodan Milošević obećao, „institucionalno i izvaninstitucionalno“, a to je bio uvod u potonje ratove, i na kraju ne samo da je on otišao u Haag, već je Kosovo i Metohija [tj. Republika Kosovo] tu gdje jest, bez Srba u institucijama na tom ozemlju.

Nekako predsjednik zaboravi i velike prosvjede u Beogradu 1996., kada se, po nekim grubim procjenama, okupljalo i po pola milijuna građana. Kao strastven navijač zna koliko prima „Marakana“, pa onda, na primjer, utakmica „Zvezda-Ferencvárosi“, kada je bilo 110.000 gledatelja ili „Zvezda -Partizan“, gdje je bilo 93.000 gledatelja.

A navijači tada nisu zakrčili cio kolnik, išli su pločnikom, pa bi se nekako, ipak, utvrdilo koliko je bilo građana na Gazeli. A sigurno ih nije bilo nešto manje od 12.000. Brojke i slova su neumitni, pa na kraju što znači taj „najveći skup ikada dosad“, 26. svibnja?!

Zna se da će mnogi građani doći nevoljko, već sada postoje primjeri zivkanja telefonom, prijetnji, ucjena, da se ne zaboravi šta je SNS učinio za te građane i šta im može učiniti ako ne dođu na taj skup. Onako, slučajno, netko će se sjetiti don Vita Korleonea u „Kumu“ kada tko zatraži pomoć od njega.

Također, taj skup košta, ali sve građane Srbije. Nije ovo Amerika da se osobno daje u fond za predsjedničke izbore, ovdje novci dolaze od poreza koje plaćaju svi građani.

Predviđa se nekih 2.200 autobusa, pa onda, na primjer, koliko košta taj put od Vranja i natrag za dvije do tri tisuće građana, sa sendvičima za sve, a neki spominju i dnevnicu.

Elem, gruba računica kaže da je to, sveukupno, dva do tri milijuna eura. Mnogo za jednu siromašnu zemlju, gdje država nema novaca kojima bi pomogla poljoprivrednike koji hrane, a time i brane ovu državu.

Poljoprivrednici najavljuju blokade cesta, pa što ako se ispriječe pred kolone autobusa. Hoće li tu biti policija da intervenira, da tobože brani red i pravo na slobodu kretanja.

Naravno, za policiju ima novca, jer s ovakvim plaćama i beneficiranim stažem mirovine su im više od onih liječničkih. A nema novca za prosvjetare, jer su ovdje zarade za deset posto niže od prosjeka u Srbiji.

A to je grupacija s najvišim obrazovanjem u Srbiji, s vrlo delikatnom i važnom zadaćom odgajanja i obrazovanja onoga što je najvrjednije u državi – djece i mladeži.

Više od dvije tisuće godina vrti se ta priča Propovjednikova o taštini iz Starog zavjeta, a znači prazninu nad prazninama koja se ničim ne može ispuniti.

Naslovna fotografija: “Srbija protiv nasilja” – mnoštven prosvjedni skup održan 19. svibnja 2023. u Beogradu

Povezano:

Z. Gavran: Hoće li ’Srbadija’ naplatiti Vučiću što ju je varao glede Kosova?

 

Danas/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)