(FOTO)Posveta prve makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj

Vrijeme:4 min, 48 sec

 

U subotu 20. svibnja u Zagrebu je posvećena novoizgrađena makedonska pravoslavna crkva Sv. Zlate Meglenske koja se nalazi na adresi Nova cesta 176.

Povodom posvete održana je svečana liturgija koju je predvodio poglavar Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije (OA) ohridski i makedonski arhiepiskop Stefan u susluženju s mitropolitima europskim Pimenom i tetovsko-gostivarskim Josifom te parohijskim svećenikom Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije u Hrvatskoj protojerejom stavroforom Kirkom Velinskim.

“Božje čudo”

Nakon održane svečane liturgije, susret se nastavio u pastoralnom centru na kojem su sudjelovali predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije, predstavnici Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, predstavnici ostalih vjerskih zajednica u RH te brojni gosti i vjernici. Tom prigodom uručena su i odlikovanja.

Neven Sukarovski, predsjednik Upravnog vijeća obratio se nazočnima uz izraze zahvalnosti prema Bogu i svim podupirateljima.  “Dogodilo se čudo, Božje čudo. U izazovnim godinama na putu ka potpunoj vjerskoj i nacionalnoj emancipaciji makedonskog naroda, jedna mala zajednica, odabranih ljudi velikoga srca, uz svesrdnu pomoć svojih sugrađana, prijatelja i institucija iz čitave Republike Hrvatske, uspjela je započeti, ali i završiti ovaj milenijski poduhvat. Kao vjernici ponosni smo i duboko zahvalni našem prvom Crkovnom vijeću ove crkovne općine, predvođenom prvim predsjednikom pokojnim prof. Tomom Proševom, zato što su poznavali vrijednost zajedništva i vjere u Boga, značenje crkve kao institucije, pogotovo za nas iseljenike jer održava ne samo našu vjeru, već i naš nacionalni i kulturni identitet”, istaknuo je Sulkarovski te zahvalio poglavaru Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije Stefanu i mitropolitu Europske eparhije Pimenu, na razumijevanju “naše potrebe i blagoslovu da u Zagrebu izgradimo prvu makedonsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj”.

Duh ekumenizma

Obratio se zatim i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću te zahvalio Vladi na “visokim standardima koji se odnose na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na pruženoj vjerskoj slobodi i mogućnosti njegovanja multikulturalnosti i multikonfesionalnosti društva”.

“Makedoncima, kao i svim bogoljubivim narodima koji su izvan svojih matičnih domovina Crkva je sve! Zbog velike dijaspore hrvatski narod to jako dobro zna i razumije. Hrvatska je Vlada pokazala povjerenje prema makedonskoj zajednici, prepoznavši koliko veliko značenje za nas ima izgradnja makedonskog pravoslavnog hrama u Zagrebu. Vaša potpora na tom putu je bila presudna. Važno je naglasiti da smo iznimno zahvalni Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj koja u duhu ekumenizma pomaže crkveni život Makedonaca, ponajviše na dijalogu prijateljstva na kojem se temelje naši međusobni odnosi, uzajamno povjerenje, dijeljenje i solidarnost”, zaključio je Neven Sukarovski.

Zahvalnost suradnicima

Nazočnima se obratio i otac Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije u Hrvatskoj- protojerej stavrofor koji je istaknuo kako je taj događaj poseban za vjernike jer “ono što su prethodne generacije sanjale, danas je stvarnost, stvarnost koja nas podsjeća da trebamo sanjati, da trebamo imati ciljeve koji nas čine ljudima od akcije, ljudima koji rade i grade, i evo, polako ostvaruju svoj san”.

Progovorio je zatim o trima fazama povijesti Makedonske Crkve u Hrvatskoj. “Želja nam je bila sagraditi i svoju crkvu i pastoralni centar. S gradnjom smo počeli prije devet godina. Kamen temeljac položen je 26. listopada 2014. I sada – građevina je završena! Ima svoj smisao, a uskoro i potpuni vizualni identitet unutrašnjeg prostora. Ovaj susret s vama, dragi prijatelji i cijenjeni gosti, organizirali smo kako bismo rekli hvala svima koji su do sada na bilo koji način sudjelovali u izgradnji MPC u Zagrebu – arhitektima, nadzornim inženjerima, izvođačima, novčanim prilozima, volonterima, onima koji su pomogli  savjetodavno, ali i molitvenom i moralnom potporom. Izgradnju su pomogli vjernici, naša MPC-OA, Vlada RH, Katolička Crkva u Hrvatskoj, naš poglavar Stefan i mitropolit Pimen, naša saborska zastupnica gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj, sa svojim iskrenim zalaganjem, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split, Republika Makedonije, članovi drugih MPCO u Europi, iz Švicarske, Njemačke, Italije, Slovenije, pojedinci i tvrtke iz Makedonije. Ipak, izgradnja nije završena. Imamo još posla, te sam slobodan zamoliti još malo vaše podrške i razumijevanja”, rekao je o. Velinski.

Nakon njegova govora uručeno je odličje Lekaj Prljaskaj koja je istaknula kako joj je “čast i zadovoljstvo biti ovdje kao predstavnica makedonske manjine i ono što me najviše dojmi da ova crkva nije samo za duhovnu obnovu makedonskog naroda nego i za očuvanje identiteta makedonskog naroda”. Zahvalila je zatim Plenkoviću koji joj je, kako je kazala, bio podrška na njezinu zamolbu da se podupire MPC.

Uručena odlikovanja

Odlikovanje najvišeg reda Makedonske Pravoslavne Crkve koju iskazuje drugima, s likom Sv. Klimenta, uručeno je generalnom tajniku Hrvatske biskupske konferencije, mons. Krunoslavu Novaku, kao predstavniku Katoličke Crkve koji je, obraćajući se nazočnima izrekao svoje riječi zahvale za “ovo visoko priznanje i molitve koja nas uvijek povezuje u zajedništvu radi koje je HBK prepoznala potrebu makedonskog naroda i Makedonske Pravoslavne Crkve da ovdje u Zagrebu ima mjesto bogoslužja i molitve”.

“Radosni smo i zahvalni što će vjernici Makedonske Pravoslavne Crkve imati priliku moliti i slaviti Gospodina u svome hramu. Hvala od srca i neka je s Božjim blagoslovom”, rekao je mons. Novak.

Odličja Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji dodijelio je sinod Makedonske Pravoslavne Crkve, ohridski i makedonski arhiepiskop Stefan.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković nakon uručenog priznanja okupljenima je kazao kako je osobno počašćen, ali i da ovaj događaj doživljava kao odavanje priznanja cijeloj Vladi RH koja “već niz godina podupire Makedonce u Hrvatskoj, kao i sve nacionalne manjine u Hrvatskoj jer smatramo da je to dobro za naše društvo, kulturu uključivosti, da je to posebno dobro za položaj Hrvata u svim susjednim zemljama gdje su Hrvati nacionalna manjina ili konstitutivan narod kao što je to u BiH”.

Sam crkveni čin posvete novoizgrađene crkve i arhijerejska liturgija koje će predvoditi poglavar Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan bit će u nedjelju 21. svibnja, navodi se u službenom dopisu, a kako prenosi IKA.

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)