Zelenski na samitu Arapske lige pozvao sudionice na podržavanje njegove inicijative za kraj rata

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini.  

Zelenskij je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države.

U obraćanju je rekao da će svaki izaslanik primiti tekst mirovnog plana od 10 točaka te ih pozvao da surađuju s Ukrajinom direktno, bez posrednika.

“Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage veći iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo”, rekao je Zelenskij.

Kao dobar primjer mirovne formule od koje i drugi mogu imati koristi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila da nastavak izvoza na globalnoj razini.

Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je u srijedu za još dva mjeseca, uz pomoć UN-a i Turske.

UN i Turska bili su posrednici i prilikom sklapanja prvog sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu.

Osim točke o sigurnosti hrane, mirovni plan ukrajinskog predsjednika uključuje i povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika te “radijacijsku sigurnost ” u okupiranoj nuklearnoj elektrani.

Zelenskij je zahvalio Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju nekih ratnih zarobljenika i pozvao na zaštitu ukrajinske muslimanske manjine – krimskih Tatara.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio je spremnost da posreduje između Rusije i Ukrajine.

Zelenskij će nakon samita Arapske lige otputovati na samit G7 u Hirošimi.

Arapska liga je organizacija koju čine 22 države, a ove godine će sastanku prisustvovati i sirijski predsjednik Bašar al Aasad, prvi put nakon više od desetljeća izolacije.

 

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)