UK uvodi sankcije na ruske dijamante, bakar i aluminij

Vrijeme:1 min, 12 sec

Britanska vlada zabranjuje uvoz ruskog bakra, aluminija i nikla, kao i ruskih dijamanata, navodi se u priopćenju britanskog premijera Rishija Sunaka. U priopćenju se također navodi da će Ujedinjeno Kraljevstvo primijeniti sankcije na 86 ruskih pojedinaca i tvrtki uključenih u vojno-industrijski kompleks i sektore koji ruskom proračunu donose prihode, prenosi The Independent.

Britanska vlada do sada nije predstavila popis pojedinaca ili tvrtki koji će se suočiti sa sankcijama. Izjava je objavljena neposredno prije početka trodnevnog samita Grupe sedam (G7) u Hirošimi. Sunak, premijer indijskog podrijetla, će se u nedjelju sastati s indijskim premijerom Modijem prilikom čega će pokušati utjecati da Indija promjeni neutralni stav prema Rusiji. Također, iz istog razloga će se sastati s čelnicima Brazila koji će nazočiti sastanku u Japanu.

Britanski premijer je potez detaljnije pojasnio za ITV News: “Ne mogu nas samo tako nadživjeti u ovom sukobu. Jedna od uobičajenih tema razgovora koje ću voditi i vodio sam sa svojim kolegama čelnicima jesu dugoročniji sigurnosni sporazumi koje smo uspostavili u Ukrajini, kako bismo odvratili buduću rusku agresiju”.

Industrija izvoza dijamanata vrijedila je više od 3 milijarde eura za Rusiju 2021., ali broj priznatih izravnih uvoza u UK otkako je država prošle godine sankcionirala državne rudare Alrosu. Sada tvrde da se kupovina ruskih dijamanata odvija preko posrednika. Jedan od preostalih velikih uvoznika ruskih dijamanata u Europi je i Belgija. London se nada da će ostale zemlje EU slijediti njihov primjer oko novih sankcija.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori