Poruka Moskvi iz Hirošime

Vrijeme:2 min, 52 sec

U Hirošimi danas počinje trodnevni samit skupine G7 na kojem će osobno sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Sa samita bi Moskvi trebala biti iznova poslana poruka. Spremaju se i nove sankcije.

Već uoči početka samita u Japanu SAD je najavio novi paket sankcija protiv Rusije, kojima će oko 70 tvrtki i organizacija biti odsječeno od američkog izvoza. Cilj je kažnjavanje onih koji Rusiji i dalje pružaju potporu.

Prije početka nazočni predsjednici država i vlada su odali počast žrtvama atomske bombe koju je SAD 6. kolovoza 1945. bacio na Hirošimu. Za njemačkog kancelara Olafa Scholza je samit sedam gospodarski najmoćnijih demokracija svijeta simbol. “Hirošima je simbol za odgovornost za sigurnost u svijetu koja je ugrožena zbog ruskog napada na Ukrajinu”, rekao je Scholz i dodao kako će na samitu G7 glavnu ulogu igrati pokušaj da se Kremlju jasno da do znanja da upotreba atomskog oružja u ratu s Ukrajinom nije dozvoljena i da bi to predstavljalo “katastrofu za čitavo čovječanstvo”.

Nove sankcije za Rusiju

Već je uoči dolaska sudionika u Hirošimu bilo jasno da će rat u Ukrajini obilježiti ovaj G7 samit. Zemlje sudionice će raspravljati o tome kako organizirati daljnju financijsku i vojnu pomoć Ukrajini.  No ona, kako se saznaje iz diplomatskih krugova, ni iz Hirošime neće dobiti signal za isporuku vojnih zrakoplova, čemu teži već dulje vrijeme.

Japan | G7-Gipfel in Hiroshima | Ankunft von Olaf Scholz
Njemački kancelar sa suprugom Brittom Ernst stigao je na samit u Hirošimi

Na samitu će također biti riječi o novim sankcijama protiv Rusija a prije susreta je u medija procurila informacija da su se sudionici samita već dogovorili oko sankcija na uvoz dijamanata iz Rusije, važnog izvoznog aduta Moskve. Do sada je izvoz nebrušenih dijamanata na Zapad bio dozvoljen prije svega zbog Belgije za koju je obrada dijamanata važan gospodarski faktor.

Spriječiti zaobilaženje sankcija

Isto tako će se raspravljati i o tome kako spriječiti zaobilaženje sankcija. Na primjer kako spriječiti da treće zemlje, poput Indije, zaobilaze sankcije izvozeći naftne derivate proizvedene ruskom naftom. Također bi trebalo spriječiti izvoz robe iz Europske unije preko trećih zemalja u Rusiju. “Mislim da možemo vrlo uspješno i pragmatično riješiti ovaj problem”, rekao je njemački kancelar.

Japan | G7-Gipfel in Hiroshima
Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kišida u Hirošimi

Važna teme sastanka će biti i odnosi s Kinom. Pri tome bi se sudionici samita trebali držati načela koje proklamira predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: “De-risking, not decoupling” (Bez odvajanja ali smanjivanje opasnosti od ovisnosti). “Naš je cilj da globalne trgovinske veze budu organizirane tako da ne nastanu ovisnosti o jednoj ili više zemalja”, rekao je Scholz nakon dolaska u Hirošimu.

Kontakt s „globalnim jugom”

Susretu G7 će prisustvovati i predstavnici nekoliko važnih zemalja tzv. „globalnog juga” poput Brazila, Indije i Indonezije. Samit se održava na jednom otoku usred Hirošime, nedaleko od spomen parka posvećenog žrtvama atomske bombe koju je SAD bacio na ovaj grad kako bi Japan prisilio na kapitulaciju. Skupini G7 pored domaćina Japana  pripadaju Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Kanada kao i Europska unija.

Samit se održava do nedjelje (21.5.), a osiguravat će ga preko 24.000 policajaca iz čitave zemlje. Najavljeno je i nekoliko prosvjeda antiratnih i ekoloških aktivista.

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)