Žestok napad na Kijev, Kličko pozvao građane da ostanu u skloništima

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je javio da su se u nekoliko općina čule eksplozije te da su na zoološki vrt u općini Ševčenivski pale krhotine, a u općini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.

“Napredovanje naših vojnika u smjeru Bahmuta prvi je uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta“, rekao je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

“Posljednjih dana se pokazalo da možemo napredovati i uništavati neprijatelja i u ovim izuzetno teškim uvjetima. Mi se borimo s manje resursa nego neprijatelj, a istovremeno smo u stanju uništiti njegove planove”, dodao je Sirski.

Bitka za mali istočni grad u Ukrajini pretvorila se u najdulju i najkrvaviju u ratu i ima poseban značaj za Rusiju.

Kijev priprema protuofenzivu sa stotinama novih tenkova i oklopnih vozila sa zapada od početka ove godine, a cilj je ponovno zauzeti šestinu anektiranog ukrajinskog teritorija.

Zelenski se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u ponedjeljak u Londonu, posljednjoj postaji na turneji u kojoj je u protekla tri dana već posjetio Rim, Berlin i Pariz. Vraća se u Kijev s obećanjima o novim isporukama oružja.

Sunakova vlada objavila je da će uskoro početi obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima, ali neće isporučiti avione Ukrajini pošto Kijev želi američke F-16 koje britanske zračne snage ne koriste.

“Vraćamo se kući s novom vojnom pomoći. Novijim i snažnijim oružjem za frontu, više zaštite za naše ljude. Većom političkom potporom…”, rekao je Zelenskij u video obraćanju iz vlaka pri povratku u Kijev.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će postojano u podršci Ukrajini i njezinom narodu u obrani…važno je i da Kremlj zna da mi ne odlazimo. Ovdje smo dugoročno”, rekao je Sunak.

Kremlj je objavio da ne vjeruje da će dodatna britanska vojna oprema promijeniti tijek sukoba.

Ukrajinske vojne vlasti napisale su na Telegramu da protuzračna obrana odbija napade na glavni grad.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je javio da su se u nekoliko općina čule eksplozije te da su na zoološki vrt u općini Ševčenivski pale krhotine, a u općini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.

Reutersov svjedok u Kijevu izvijestio je da se čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao protuzračna obrana.

Civilima u Kijevu naređeno je da potraže sklonište jer su se rano u utorak (po lokalnom vremenu) čule više eksplozija. Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se po cijelom gradu dok je ukrajinski sustav protuzračne obrane aktiviran za presretanje bespilotnih letjelica i drugih letećih objekata iznad nekoliko okruga, rekao je gradonačelnik Kličko

Prva izvješća pokazuju da su najmanje tri osobe ranjene, rekao je Kličko, dodajući da su krhotine koje su padale zapalile nekoliko automobila i oštetile veliku zgradu.

“Sve hitne službe su na putu”, rekao je Kličko.

“Ostanite u skloništima dok se ne oglasi sirena za zračnu uzbunu”, poručili su.

 

vecernji.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori