Obljetnica 106. HVO brigade Orašje

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

U ponedjeljak, 15. svibnja, u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju svečanim misnim slavljem za poginule i umrle branitelje obilježena je 31. obljetnica 106. HVO brigade Orašje.

Euharistiju je predslavio župnik fra Bono Kovačević, a suslavitelji su, između ostalih, bili vojni kapelan i župni vikar u Domaljevcu fra Marinko Živković te gvardijan iz Tolise fra Mario Jurić.

U uvodnim mislima propovijedi fra Bono je progovorio o tome kakav je položaj preživjelih branitelja, ranjenih i zdravih. Zapitao se imaju li radna mjesta, a ranjeni ili nesposobni za rad zaštitu te što nositelji vlasti čine za ravnopravnost hrvatskog naroda, za njegov materijalni, društveni i kulturni napredak?

U nastavku istaknuo je kako je tijekom 1990-ih “hrvatski narod slijedio svoje srce kojega je vodilo k putu u slobodu”. “Oni koji su slijedili svoje srce dali su ono najdragocjeniji i najljepše svoj vlastiti život za slobodu hrvatskog naroda”, podcrtao je te, oslanjajući se na svetopisamska čitanja, progovorio o tome “kako smo pozvani biti svjedoci održavajući i izvršavajući Božje zapovijedi”.

Na kraju homilije istaknuo je kako je “hrvatski narod kroz teška i burna vremena svoje povijesti snagu za slobodu crpio iz vjere i ne samo da je vjeru živio riječima i djelima nego potvrdio i svjedočanstvom života”. Potaknuo je prisutne da “lijede svoje srce i poziv Isusa Krista i da u ovim izazovnim vremenima ponovno uzmemo krunicu u svoje ruke i snagom molitve se suprotstavimo tami koja se nadvila  na hrvatski narod i Domovinu”.

Liturgijsko pjevanje animirao je dječji župni zbor pod ravnanjem prof. Magdalene Mišković i orguljašice Magdalene Arlović i Anđela Oršolić.

Nakon misnog slavlja za sve poginule i umrle, stradale i nestale branitelje, i za sve žrtve posljednjeg rata, kod središnjeg spomen obilježja u parku u Orašju položeni su vijenci i upaljene svijeće na oba spomen obilježja poginulim braniteljima. Za duše poginulih i umrlih molili su fra Bono te efendija Hafiz Redžo Sivić, imam Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

Inače, ova je brigada osnovana 15. svibnja 1992. Imala je 5 500 pripadnika, kako Hrvata tako i Bošnjaka. Poginulo je 270 bojovnika, a oko 1 000 je ranjeno.

 

KT / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)