KONAKOVIĆ PITAO KOMŠIĆA/Zna li on kako danas funkcionira plinski sustav u BiH?

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici usvojilo je Nacrt zakona o vanjskim poslovima i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Usvojena je i odluka o nabavci helikoptera za oružane snage i višegodišnjoj obuci oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U emisiji na TVSA o prvih stotinu dana rada Vijeća ministara, presjeku urađenog u Ministarstvu vanjskih poslova, radu Vlade Federacije BiH, govori bh. šef diplomacije i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Što očekujete od Zakona o vanjskim poslovima?

“O DF-ovim priopćenjima koje besposleni svakodnevno ispaljuju, ne bih trošio puno riječi. U praksi sve ljude koje sretnem, a iz oblasti su diplomacije vanjskih odnosa, kažu hvala Bogu da je napokon taj zakon ugledao svjetlo dana. U proteklom mandatu više puta se nalazio u ladicama predsjedatelja Vijeća ministara, nikada kao točka koja je usvojena. Zato mogu reći da smo ponosni. U ovom trenutku pomaže više u administrativnom smislu organizaciju samog ministarstva”.

Jaesu li projekti i jedne i druge plinske interkonekcije prijetnja da će plinski sustav u BiH ako one zažive biti podijeljen na tri dijela?

“Imam pitanje za predsjednika Komšića, prije svega. Zna li on zna kako danas funkcionira plinski sustav u BiH, tko njime upravlja? Vjerojatno zna, samo se to koristi za jeftine, populističke teme u kojima se naši ljudi umaraju. Danas vam kompletnom mrežom kojom se opskrbljuje Sarajevo, gazduje i upravlja njome kroz BiH Vlada RS.

Pozivam gledatelje da o tome povedu računa. Ovdje je veliko pitanje bilo stav EU i Međunarodne zajednice prema pitanju širenja ruske plinske interkonekcije, prema kojoj svi imamo određene rezerve i u ovom trenutku za nas nije bila prioritet, a za stranu koju prevodi SNSD jeste bila jedna od prioriteta i mi smo govorili da ćemo se o tome dogovarati”.

Konaković tvrdi da BiH nema nikakvu štetu.

“Postavljam pitanje ljudima koji govore o interkonekciji, da li su oni svjesni da time dobivamo mogućnost da sutra plinoficira Tuzlanski kanton? Je li njima važno da se samo Sarajevo grije na plin, je li moguće da zanemaruju činjenicu…”, kazao je Konaković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)