RUSIJA/Putinovi zloglasni ‘Noćni vukovi‘ u središtu Moskve dižu kip Slobodana Miloševića

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Za nekih mjesec dana, sredinom lipnja, u središtu Moskve na tamošnjem Europskom trgu, trebao bi biti postavljen spomenik bivšem srbijanskom autoritarnom predsjedniku i haškom optuženiku (suđeno mu je za ratne zločine, ali je umro u zatvoru ne dočekavši presudu) Slobodanu Miloševiću, začetniku razornih ratova na području bivše Jugoslavije u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

To je kazao u razgovoru za visokotiražni ruski tabloid Moskovski komsomolac profesor na Visokoj ekonomskoj školi Nacionalnog istraživačkog instituta Sveučilišta u Moskvi Marat Baširova, a inicijator toga je poznati proputinovski propagator vođa motokluba Noćni Vukovi Aleksandar Zaldostanov zvani Kirurg. I ruski predsjednik Vladimir Putin počasni je član tog režimskog motokluba koji podržava agresiju na Ukrajinu i zalaže se za ostvarenje ideja “ruskog svijeta”, a “Vukovi” su stalni “ukras” proputinovskih manifestacija. Skulptura, koja je izlivena u bronci u Srbiji, visoka je dva metra (srpski portali govore o spomeniku od tri metra), a rad je beogradskog akademskog kipara Dragana Radenovića.

Kip predstavlja Miloševića koji u ruci drži masku koja s jedne strane podsjeća na lik s poznate slike norveškog slikara Edvarda Muncha – Krik, ali zapravo čak i više na masku iz “omladinskog” horora “Vrisak”!? On je za ruski ultranacionalistički portal Cargrad kazao kako se Srbi moraju stidjeti da spomenik neće biti postavljen u Srbiji. Spomenik je gotov i već je isporučen u Moskvu, a pratnja su mu bili baš Noćni vukovi.

U razgovoru za “MK” Baširov navodi kako je razlog podizanja spomenika u Moskvi, prvo zato što je “Milošević prva žrtva zločinačkog NATO-a”, govoreći o intervenciji 1999 godine, ali ne spominje da je to zbog rata i zločina koje je njegov režim počinio na Kosovu, kada je u nekoliko mjeseci osim toga protjerao preko 800 tisuća Albanaca s Kosova, a nije na odmet podsjetiti da je tada u Vladi kao ministra informiranja sjedio i sadašnji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi N1.

I drugo, kako kaže Zaldostanov u Srbiji se još dvoume o postavljanju tog spomenika, pa će zato on biti “uprizoren” u Rusiji, a potom u Srbiji, kada Rusija ”probije led”. Prema Baširovu, “srpski izdajnici” Miloševića su izručili Haagu, a on je “obranu domovine platio životom”.

– Mnogi su ga tada izdali, a vlast Zorana Đinđića ga je otela i poslala u Haag. Nisu ga mogli slomiti, herojski se držao optužujući NATO predvođen SAD-om da je počinio zločin protiv čovječnosti. Mi Rusi smo tada napravili veliku grešku što nismo odlučno branili Srbiju, kazao je Baširov. Ruski profesor smatra kako je “Srbija, zbog povijesnih razloga, ostala možda naš jedini očiti saveznik i partner. Iako je Srbija pod stalnim pritiscima da nam uvede neku vrstu ograničenja protiv.

Druga zemlja saveznica je Mađarska, ona nam je bliska zbog gospodarskih veza”, rekao je Baširov.

Vođa “Noćnih vukova” Aleksandar Zaldostanov tvrdi da su pripreme i radovi na postavljanju spomenika u završnoj fazi, te da se spomenik postavlja u znak zahvalnosti Miloševiću “koji je proročanski predvidio što će nam se dogoditi”.

Dragan Radević, potpredsjednik proruskog nacionalističkog Udruženja “Sloboda”, kaže da je prije nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Miloševiću te da se jedna ulica ili trg nazove njegovim imenom, a podsjetimo da je i današnji srbijanski ministra vanjskih poslova, a nekadašnji Miloševićev glasnogovornik iz ratnih vremena Ivica Dačić, poznat po nadimku Mali Sloba, također najavljivao izgradnju spomenika, ali u zadnje vrijeme je nešto zamrla ideja. Doduše, u Požarevcu, gdje je Milošević sahranjen postoji njegova bista.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)