Nakon iznenadnog sastanka sa Zelenskim Macron najavio nove isporuke tenkova Ukrajini

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već duže vrijeme „krstari“ Europom, a njegove se satnice odnosno rasporedi putovanja drže u tajnosti. Vjerojatno ne bez razloga. Naime, nemali je broj onih koji smatraju kako ga Rusi „drže na nišanu“ nakon nedavnih napada dronovima na kompleks moskovskog Kremlja, što ruski državni vrh smatra pokušajem atentata na Vladimira Putina i za to javno optužuje Ukrajinu, a što pak Kijev u potpunosti negira.

U tim i takvim okolnostima Volodimir Zelenski iznenada je stigao u Francusku gdje se sastao s predsjednikom Emmanuelom Macronom s kojim je imao trosatnu večeru.

Kako piše medij POLITICO, Francuska će “obučiti i opremiti” nekoliko ukrajinskih satnija i osigurati im “desetke oklopnih vozila i lakih tenkova”, objavili su Macron i Zelenski kasno u nedjelju.

Isti medij navodi kako je na spomenutoj večeri Zelenski imao i jedan sat samostalnog razgovora s Macronom, bez savjetnika, a za njegovu turneju po europskim prijestolnicama piše kako je osmišljena s ciljem jačanja potpore među saveznicima Kijeva.

“U nadolazećim tjednima, Francuska će obučiti i opremiti nekoliko satnija s desecima oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući AMX-10RC”, navodi se u zajedničkom priopćenju koje su objavile Francuska i Ukrajina nakon večere. Francuska također “usmjerava svoje napore na potporu ukrajinskim kapacitetima protuzračne obrane”. Macron i Zelenskyy pozvali su i na nove sankcije Rusiji – piše POLITICO.

“Ono što Ukrajina treba su borbena oprema, oklopna vozila, tenkovi, topništvo”, kazao je dužnosnik Elizejske palače. “Zelenski je također izrazio potrebu za zaštitom neba od napada bespilotnim letjelicama ili projektilima… Francuska će nastaviti s isporukom… Ponudit će se više najmodernijih sustava.”

 

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori