VLADA FBIH POVLAČI NIZ ZAKONA/ Na preispitivanje se vraćaju i dokumenti koji se 7 godina “kisele” u Parlamentu

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

Vlada FBiH povlači iz parlamentarne procedure na desetke zakona i drugih dokumenata. Na popisu materijala koji se povlače iz parlamentarne procedure deset je nacrta zakona koji nisu razmatrani ni na jednoj sjednici domova federalnog Parlamenta

Vlada FBiH prvo je razmotrila tablični pregled predloženih zakona i drugih akata koje je uputila u parlamentarnu proceduru u razdoblju od 31. ožujka 2015. do 28. travnja 2023. godine, a koji do danas nisu usvojeni, sa statusom predloženih zakona i drugih akata.

Prijedlozi i procedura

Prema usvojenom zaključku, premijer Federacije BiH ovlašten je povući iz parlamentarne procedure ove prijedloge zakona i druge akte, a federalni ministri zaduženi su u roku od 15 dana očitovati se o daljnjem statusu ovih zakona i akata. Također, Vlada je primila na znanje informaciju o prijedlozima materijala koji su upućeni Vladi Federacije na razmatranje, a koji do danas nisu razmatrani i nalaze se na e-portalu Vlade. Zaključkom su federalni ministri i rukovoditelji federalnih tijela uprave i federalnih upravnih organizacija zaduženi Glavnom tajništvu Vlade FBiH u roku od 15 dana dostaviti očitovanje povlače li iz daljnje procedure materijale koji su dostavljeni u prethodnom sazivu Vlade FBiH ili ostaju pri njima, a koji se nalaze na e-portalu.

Ovakve odluke nove entitetske vlade nisu iznenađujuće jer očito ne želi vući repove prethodne Vlade. Zbog zastoja u radu Parlamenta Federacije BiH i nepostojanja jasne parlamentarne većine protekle četiri godine, u parlamentarnoj proceduri “zaglavio je” veliki broj Vladinih dokumenata. Ako bi nova Vlada nastavila raditi na njima i braniti ih u Parlamentu, lako bi došla u poziciju da većinu vremena i energije u prvom dijelu mandata troši upravo na ono što nije proizvod njezine, već politike prethodne federalne Vlade.

Za očekivati je da svi akti budu vraćeni, ali to ne znači da neki od njih u sličnom ili čak istovjetnom obliku i sadržaju neće ponovno biti upućeni u parlamentarnu proceduru. Među tim dokumentima su i neki reformski, na kojima će sigurno ustrajavati i aktualna Vlada FBiH.

Na popisu materijala koji se povlače iz parlamentarne procedure je 10 nacrta zakona koji nisu razmatrani ni na jednoj sjednici domova federalnog Parlamenta. Najstariji je nacrt Zakona o premjeru i registraciji nekretnina, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri još od 2016. godine. Tu je i niz vrlo važnih zakonskih nacrta koji se, među ostalim, odnose na sprječavanje sukoba interesa, javno okupljanje, unutarnju trgovinu, mikrokreditne organizacije, informacijsku sigurnost i suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i međužupanijskog kriminala.

Devet je prijedloga zakona koji su upućeni u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili žurnom postupku, a koji također nikada nisu razmatrani na sjednicama Zastupničkog ili Doma naroda. Većina ih je iz prošle i ove godine, a iznimke su prijedlog Zakona o Komisiji za vrijednosne papire i izmjene i dopune Zakona o inspekcijama iz 2020. te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije iz 2021. godine. Na tom popisu su i vrlo važni prijedlozi zakona o bankama i doprinosima.

Što je sve vraćeno

Ukupno je 16 prijedloga zakona koji su upućeni u redovitu parlamentarnu proceduru, a koji nikada nisu razmatrani. I tu ima vrlo važnih zakona, uključujući i one oko kojih je bilo političkih prijepora. Primjerice, prijedlog Zakona o šumama ili prijedlog zakona o turizmu. U formi prijedloga su u parlamentarnoj proceduri i zakoni o porezu na dohodak, zaštiti zraka, građevinskom zemljištu, boravišnoj pristojbi, električnoj energiji, matičnim knjigama, zaštiti prirode…

Pet strategijskih dokumenata koje je prethodna Vlada poslala u parlamentarnu proceduru također će biti vraćeno na preispitivanje novoj Vladi. Riječ je o Okvirnoj energetskoj strategiji FBiH do 2035. godine, Strategiji upravljanja dugom 2022. – 2024., Strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji 2021. – 2027., Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021. – 2027. te Federalnoj strategiji zaštite okoliša 2022. – 2032. i Strategiji upravljanja vodama FBiH 2022. – 2032., koja čini dio Federalne strategije zaštite okoliša. Kakav je bio odnos prethodne Vlade FBiH i entitetskog Parlamenta svjedoči i podatak da čak 23 informacije i 19 izvješća nikada nisu razmatrani na parlamentarnim zasjedanjima. Neki od njih datiraju još iz 2020. godine. Tu je još i mnoštvo zakona i drugih dokumenata iz Vlade koji su razmatrani u jednom, ali ne i u drugom parlamentarnom domu. Sve to sada ide na reviziju u Vladu FBiH.

 

večernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori