ZELENSKI U RIMU/Talijanski predsjednik i premijerka obećali pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Talijanska premijerka Giorgia Meloni obećala je punu potporu Italije Ukrajini u njezinim naporima da odbije brutalnu i nepravednu rusku agresiju koliko god to bude ubuduće potrebno.

Na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Meloni je rekla da će Italija nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem i podržavati njegovu zemlju koliko god bude potrebno.

“Kladimo se na pobjedu Ukrajine”, rekla je Meloni.

Italija potpuno podupire Ukrajinu u njezinu otporu ruskoj invaziji, rekao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella pozdravljajući ukrajinskog predsjednika u Rimu, gdje se Volodimir Zelenski sastao i s premijerkom Meloni, ali i papom Franjom.

“Čast je primiti vas ovdje u Rimu”, rekao je Mattarella Zelenskom prema snimkama koje je prenosila talijanska televizija.

“Želio sam da se ponovno sastanemo nakon našeg razgovora otprije nekoliko godina, premda danas u drukčijoj situaciji, no želim reći da smo u potpunosti na vašoj strani”, kazao je Mattarella, primivši ukrajinskog predsjednika u palači Quirinale.

Talijanski predsjednik je pritom naglasio da svi žele postizanje mira u Ukrajini. “To mora biti istinski mir, a ne predaja”, rekao je izvor iz Mattarellina ureda.

Zelenski je na Twitteru svoj posjet Italiji i Vatikanu nazvao “važnim posjetom za sve bližu pobjedu Ukrajine”.

Dok se u koloni automobila kretao prema predsjedničkoj palači, prolazio je pokraj manjih skupina ljudi koje su isticale ukrajinske zastave, ali i transparente s osudom Rusije.

Zelenskog pratili vojni avioni

Ukrajinski predsjednik u Rim je doputovao jutros zrakoplovom talijanske vlade, a poletio je iz poljskoga grada Rzeszówa, blizu ukrajinske granice. Njemačka agencija dpa piše da su njegov avion, kad je ušao u talijanski zračni prostor, pratili vojni zrakoplovi. U zračnoj luci Ciampino, nedaleko od Rima, dočekao ga je šef talijanske diplomacije Antonio Tajani.

Otkako je u jesen 2022. došla na vlast, premijerka Meloni snažno podupire Ukrajinu u nastojanjima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije tijekom godine posjetila je Kijev.

Papa Franjo već više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da mole za Ukrajinu i redovito apelira na Kijev i Moskvu da pristanu na prekid vatre. Sveti Otac još nije prihvatio ukrajinski poziv da posjeti Kijev, kazavši da će onamo otići samo ako ga se pozove i u Rusiju.

Pojedinosti u pogledu posjeta Zelenskog Rimu prvobitno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

Zelenski će večeras gostovati u poznatoj TV emisiji Porta a Porta, prenosi RAI. Nije još potvrđeno hoće li u nedjelju otputovati u Njemačku, gdje bi trebao, u ime ukrajinskog naroda, primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)