DODIK/Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH neće proći u državnom parlamentu

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da nova istočna plinska interkonekcija nije najvažnija stvar za ovaj entitet, ali da već 15 godina bošnjački predstavnici tendenciozno ruše ovaj projekt.

Dodik je mišljenja da se svi bošnjački predstavnici već godinama isto odnose prema ovom pitanju, odnosno projektu koji je RS htjela i mogla do sada završiti.

Veliki gubici

– Žao mi je što jučer nisam bio u prilici komunicirati s članovima Vijeća ministara BiH, ali sigurno ne bi glasovali za neke odluke, jer očigledno muslimani pokušavaju uvjetovanjem dobiti neke stvari. Ali, ništa nije još završeno, kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene – rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je mnogo planirano u vezi s projektom izgradnje plinovoda, prije svega da bude izgrađen usporedo s autocestom koja se gradi prema Bijeljini, kao i da su gubici veliki zbog nemogućnosti realizacije tog projekta.

– Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane, jer nema plinovoda, govori koliko smo izgubili, samo u prošloj godini kada je enormno otišla cijena električne energije na europskom tržištu. BiH nama samo pravi štetu, ta šteta je ne samo u pogledu financija, nego i u pogledu povjerenja das se ovdje može bilo što raditi – istaknuo je Dodik.

On je rekao da je sve u vezi s tim projektom usuglašeno, osim kontakt točke koja se treba da ispregovarati sa Srbijom, ali i da su Bošnjaci odbili da to bude dio pregovora kada se razgovaralo o izgradnji mosta na Rači.

Niske cijene plina

– Danas bismo ovdje imali plin i bili bismo energetski daleko stabilniji i sigurniji imajući u vidu da smo dobivali plin po standardnim niskim cijenama i naše gospodarstvo je mogla biti konkurentnije – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su s partnerima na razini BiH dogovorili da nema zaustavljanja razvojnih projekata.

– Rečeno je da neće biti zaustavljanja, ali vidimo da ima uvjetovanja. U čemu je razlika? Ne želim živjeti u zemlji koja živi tako, uvjet na uvjet – zaključio je Dodik.

Dodik je izjavio da Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dodik je rekao da u tom pogledu nacrt ništa ne znači.:

Podsjetit ćemo da je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, nakon usvajanja Nacrta zakona o vanjskim poslovima izjavio:

– Dokument na koji se čekalo godinama. Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, jamči mandate i plaće.

Dodik je još dodao da neće proći ni sporazum koji predviđa slobodno kretanje na zapadnom Balkanu.

– Što bi srpski predstavnici u BiH davali suglasnost da Šiptari dolaze u Sarajevo i ovdje se slobodno kreću, dok s druge strane gdje god mogu na međunarodnoj i regionalnoj sceni kleveću RS i loše o njoj pričaju – upitao je Dodik.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori