CVITANOVIĆ/HDZ-u 1990 i HNP-u u hrvatskoj kvoti pripada 20 posto upravljačkih funkcija u federalnim agencijama i poduzećima

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

„Mi s našim partnerom HNP-om (Hrvatski narodni pomak) u Klubu Hrvata u Zastupničkom domu i Domu naroda nosimo legitimitet od oko 22 posto hrvatskih zastupnika i na tom tragu i tako je na razini Federacije BiH dogovoreno da ovaj blok mora biti zastupljen u svim tijelima uprave na razini Federacije i smatramo da ćemo preuzeti dio odgovornih pozicija koje slijede nakon formiranja Vlade i nakon raspuštanja ili isteka mandata pojedinih javnih poduzeća, apsolutno smo zainteresirani i bit ćemo dio toga“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović za Federalni radio odgovarajući na pitanje što očekuju ulaskom u vlast na federalnoj razini.

Nismo spremni na netransparentan i nelegitiman način biti dio vlasti u Hercegovačko neretvanskoj županiji, ali smatramo da kao stranka s više glasova od SDP-a i s istim brojem zastupnika treba imati dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za Hercegovačko neretvansku županiju, kazao je Cvitanović dodao da nisu imali niti službene razgovore oko uspostave nove Vlade u HNŽ-u, ali vjeruje da će se ti razgovori intenzivirati i završiti idućih deset dana.

„Svatko tko misli ponižavati naš rezultat i smatra Devedesetku, zdravo za gotovo, da treba nešto podržavati, neće imati mogućnost s nama formirati tu vlast“, kazao je Cvitanović misleći pritom na HDZ i SDA u toj županiji.

„S našim legitimitetom i kapacitetom možemo biti presudan dio za formiranje Vlade u HNŽ-u i naša je ruka pružena za pošten razgovor na načelima uvažavanja“, kazao je Cvitanović.

Ocjenjujući rad Vijeća ministara u prvih 100 dana, kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Cvitanović kaže kako se u jednom trenutku pobojao da bi se ponovno moglo ući u blokadu rada Vijeća ministara i svih institucija na razini države.

„Na sreću te blokade su otklonjene i vidjeli smo da su jučer donesene odluke vrlo teške za pojedine ministre i sudionike vlasti, što daje optimizam da će procesi biti odblokirani i da ćemo postati kredibilan faktor međunarodne zajednice na putu ispunjavanja uvjeta koje smo dobili kao kandidat za Europsku uniju. Smatram da je situacija relaksirana, ali i da predstavnici Republike Srpske svjesno nekad unesu nemir i razdor u pokušaju dogovora političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka oko budućnosti Bosne i Hercegovine kako ih vidimo“, kazao je lider “Devedesetke”

Komentirajući blokadu izazvane rasprave o Istočnoj odnosno Južnoj interkonekciji plinovoda, Cvitanović kaže kako bi dobro bilo da imamo i sjevernu i zapadnu konekciju, jer samo tako smo sigurni u opskrbu tako važnim resursom kao što je plin i da ćete u tom dijelu energetske ovisnosti biti zaštićeni.

“Iz cijele te priče proizašlo je puno populizma i politikanstva i ti su projekti za BiH veoma važni i dobro je da su te odluke donesene”, zaključio je Cvitanović.

 

hms.ba/ Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori