SARAJEVO/ U Vogošći zaplijenjeno 248 strojeva za rudarenje kriptovaluta, luksuzni satovi, nakit, automobili…

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Operativno-taktička akcija „Start“ koju su realizirali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne suradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije.

Aktivnostima koje su koordinirali postupajući tužitelji, obuhvaćeno je više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizirani kriminal i zloupotrebe u višemilijunskim iznosima.

Ogromna zapljena u Sarajevu

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, Mercedes x 2, BMW, VW Tiguan, Peugeot).

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela organizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, sedam osoba je lišeno slobode i predato u postupanje nadležnim tužiteljstvima, dok su dvije osobe trenutno nedostupne i za njima su raspisane tjeralice.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom se dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te nastavlja intenzivan operativni rad na ovom i drugim predmetima, priopćio je MUP Kantona Sarajevo.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)