Hoće li transferi Vatrenih negativno djelovati na momčad? Samo nekoliko njih zna gdje će igrati iduće sezone

Vrijeme:6 min, 45 sec

 

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju 16. lipnja čeka polufinalna utakmica Lige nacija protiv Nizozemske.

Lijepo je ovih dana biti navijač hrvatske nogometne reprezentacije, a još je ljepše biti njenim članom. Kako i ne bi, kad je u momčadi sjajna atmosfera, nakon okupljanja svi igrači jedva čekaju iduće, a slijedi veliki turnir, onaj gdje postoji prilika osvojiti jednako velik trofej.

Final four Lige nacija za nas počinje 16. lipnja, kad ćemo na De Kuip stadionu u Rotterdamu istrčati na utakmicu protiv domaće Nizozemske, u nadi da ćemo na isti stadion izaći igrati utakmicu i četiri dana kasnije.

Atmosfera je dobra, no hoći li biti čiste glave?

Nema sumnje kako bismo tamo trebali biti spremni, a prvotimci u dobroj formi, kakvu trenutno većina prezentira. No, postoji li možda jedan potencijalni problem, koji će djelovati na igrače i onemogućiti im da budu potpuno mirni i fokusirani na ono što je ispred njih.

Naime, kod velikog broja igrača je situacija takva da oni u ovom trenutku ne mogu biti sigurni gdje će igrati iduće sezone. Neki, poput Luke Modrić, su to riješili, dok su neki u svoje klubove tek došli i sigurno ih neće napuštati. Ali, kod većine ostalih je odlazak u novi klub zapravo vrlo izvjestan ili ostvariv.

I sam Zlatko Dalić je više puta pričao o tome koliko igraču znači sigurna situacija po klupskom pitanje i da mu momčad neupitno bolje izgleda ako su njeni članovi sve riješili po tom pitanju.

Od onih sigurnih do onih itekako neizvjesnih

Mi smo odlučili pregledati situaciju sa svim reprezentativcima koji ozbiljno konkuriraju za prvi sastav u susretu protiv Nizozemske.

Dominik Livaković – Očekuje se njegov odlazak iz Dinama, samo je pitanje hoće li se to dogoditi prije ili nakon Lige nacija. Najviše se spominju Galatasaray i Villarreal, ali puno toga će ovisiti i o tome tko će Dinamu biti spreman isplatiti veću odštetu.

Josip Juranović – On je potpuno siguran oko toga gdje će igrati iduće sezone. U Union Berlin je tek došao, a sve se čini kako ga ponovno čeka i Liga prvaka, koju je već igrao u dresu Celtica.

Josip Stanišić – Još jedna neizvjesna sudbina, unatoč tome što je tijekom sezone s Bavarcima potpisao novi ugovor. Thomas Tuchel mu baš ne daje previše prilike, a i Josip se isprofilirao kao desni bočni branič u formaciji s četiri igrača u zadnjem redu, što je pozicija koja u poznatoj “tuchelovki” (3-4-2-1) ne postoji.

Josip Šutalo – Dinamo za ovog stopera očekuje velik iznos odštete i pojavi li se on ove sezone, ponudu će vjerojatno prihvatiti. Kao glavni kandidat se spominje RB Leipzig, no čini se da bi oni poslali ponudu tek ukoliko prodaju Joška Gvardiola. No, ima još klubova koji nisu ostali ravnodušni partijama 23-godišnjaka iz Čapljine.

Joško Gvardiol – Joško će svakako ostvariti veliki transfer, gotovo sigurno najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša dosad. Samo je pitanje hoće li se to dogoditi već ovog ljeta ili nekog kasnijeg, eventualno neke zime. Njemu se iz Leipziga ne žuri, no deveteroznamenkasta ponuda nekog od europskih velikana se ne odbija.

Martin Erlić – Erlić igra pristojnu sezonu u Sassuolu. Dovoljno dobru da ostane članom udarne postave ovog člana Serie A, ali ipak nedovoljno impresivnu da bi za njega došla neka ponuda. On vjerojatno ostaje tu gdje je. Ugovor ima do 2026. godine.

Duje Ćaleta-Car – Ispao je iz udarnog sastava Southamptona, a Southampton će ispasti iz lige. Budu li tim putem mijenjali menadžera, vjerojatno će se njega nešto pitati, ali realno je da Duje potraži novu sredinu. Iako, niti igranje u Championshipu nije uopće loše, samo mu je onda potrebno garantirati udarni sastav.

Borna Sosa – Gledajući po pisanjima raznih medija, Borna je na odlasku iz Stuttgarta već preko dvije sezone. Uz njegovo ime su se vezale razne opcije, uključujući najjače klubove, no konkretne službene ponude nije bilo. Ove sezone u ligi je postigao dva pogotka i dodao sedam asistencija te je i dalje jedan od ofenzivno konkretnijih bočnih igrača u Europi. Hoće li ovog ljeta napokon doći prava ponuda? Moguće je, Borna je ionako već odavno spremio svoje kovčege.

Borna Barišić – Drugi Borna s lijevog boka već je postao ikona Rangersa i pretpostavljamo da nema ništa protiv nastavka karijere u škotskom velikanu. Ovaj 30-godišnjak ima ugovor na još jednu sezonu i vjerojatno će uskoro biti pregovora o novom. Ako odluči ostati vjeran Rangersima i potpisati ga, to bi se trebalo dogoditi prije Lige nacija.

Marcelo Brozović – Broz je još jedan od igrača o kojem se redovno piše u kontekstu velikih klubova. No, još se ništa ne zna oko njegove budućnosti, budući da su u Interu potpuno fokusirani na Ligu prvaka i završnicu ligaške sezone. Ako slučajno ostanu bez nastupa u tom natjecanju iduće sezone, što će se dogoditi ako ga ne osvoje te ne završe među prve četiri momčadi na ljestvici Serie A, njegov odlazak je ono što bi se trebalo dogoditi.

Mateo Kovačić – Chelsea će raditi veliki remont unutar kojeg će se riješiti i nekih standarnih prvotimaca za koje još uvijek mogu dobiti značajnu odštetu, a Kovačić ulazi u tu grupu. Itekako ozbiljni mediji pišu o interesu drugih velikih klubova za njegove usluge, pa bi Mateo nakon Intera, Reala i Chelseaja mogao završiti u novom velikanu.

Luka Modrić – Naš kapetan je sve dogovorio za iduću sezonu i desetka Reala dalje će se nalaziti na poleđini njegovog dresa.

Nikola Vlašić – Torino želi ostaviti Vlašića, Nikola nema ništa protiv ostanka u Torinu. Ali, Nikola je igrač West Hama pa će se nešto pitati Davida Moyesa i njegove suradnike. Niti oni još uvijek ne rade na planovima za iduću sezonu. Ostanak u Premier ligi su tek osigurali, no polufinale Konferencijske lige je i dalje tu.

Mario Pašalić – Nakon fenomenalne prošle sezone, Pašalić u ovoj nikako da dođe do bolje forme, koja će ga ustaliti u udarnom sastavu, a onda i do boljih brojki. Prošle sezone upisao je 14 pogodaka i devet asistencija, ove je tek na tri pogotka i dvije asistencije. No, ima ugovor do 2025. godine i čini se da Atalanta računa na njega. Pojavi li se neka ponuda, mogao bi otići, no za sada sve vodi tome da ostaje u Bergamu.

Lovro Majer – On je u vrijeme oko Svjetskog prvenstva bio hit igrač u Rennesu, no proljeće neće pamtiti po najboljem. Iako bi neki pretpostavili kako na temelju toga ostaje u klubu sa zapada Francuske, transfer nije isključen jer i dalje postoji interes raznih klubova.

Ivan Perišić – Perišić je ove sezone jedan od najboljih igrača Tottenhama i njegov dolazak izgleda kao dobar posao za obje strane. No, odlaskom Antonija Contea on više nije zadovoljan kao ranije, a i iduće sezone se na njihovom stadonu neće igrati Liga prvaka. Trenutno je upitno i mjesto u Europskoj ligi. Ivan se želi vratiti u Inter i puno toga će ovisiti o interesu Nerazzurra. Također, unatoč dobrim partijama, Ivan će često meta kritika navijača i medija, što ga sigurno ne čini sretnim.

Andrej Kramarić – Krama ima 31 godinu i najveći je igrač u povijesti Hoffenheima. Vjerojatno mu odgovara i život u sredini bez prevelikog pritiska pa je za očekivati kako će u Hoffenheimu biti možda i do kraja karijere ili barem do onog trenutka kad prestane biti standardan član udarnog sastava.

Mislav Oršić – Navijači Dinama očekuju njegov brzi povratak, ali situacija je zapravo slična kao ona kod Ćaleta-Cara. Sve ovisi tko će biti na klupi Southamptona iduće sezone te hoće li računati na njega u Championshipu. Također, spominje se da možda postoji klauzula po kojoj Oršić u slučaju ispadanja iz Premier lige može otići na posudbu po svom izboru (nešto kao Wout Weghorst u Burnleyu), ali to nije službeno potvrđeno.

Marko Livaja – Da se pojavi opcija napuštanja Hajduka, ne otpisujemo potencijalnu balvan revoluciju na splitskim ulicama. Tako da očekujemo (po)najboljeg igrača HNL-a i dalje gledati na hrvatskim travnjacima.

Bruno Petković – Početkom iduće sezone, Bruno će navršiti 29 godina i jasno je kako mu je ovo posljednja prilika za veliki transfer. Dinamo i on će pokušati doći do toga pa ostaje pitanje hoće li netko ponuditi dovoljno da ih sve zadovolji. Nije isključena opcija ostanka u Dinamu, ali svi se nadaju kako će ipak doći do transfera.

 

gol.hr/ Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)