Featured Video Play Icon

VIDOVIĆ/Schmidtova nagla promjena stava prema Kavazoviću ironična, popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose

Vrijeme:2 min, 54 sec

Podsjećamo, Schmidt je u UN-u istaknuo da Kavazović ustrajno poziva na mir i pomirenje i da ima utjecaj u BiH i regiji. Schmidt nije pročitao dio ranijeg izvješća objavljenog u javnosti u kojem je stajalo:

“Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala napetosti. Na primjer, 1. ožujka 2023. mitropolit srpsko-pravoslavne Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake ‘muslimanima’, a kasnije muslimane ‘muhamedancima’. Još jedan primjer takve retorike je izjava reis-ul-uleme islamskog zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović “Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, mi moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme trebamo li to učiniti ili ne…”, napisao je Christian Schmidt u svom izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Vidović je komentirao i napuštanje sjednice od strane srpske članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, za vrijeme dok je govorio Schmidt. On je kazao da vlasti iz RS na ovaj način simbolički pokazuju da ne priznaju Schmidta uz napomenu da ovaj njemački dužnosnik doista nije potvrđen od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Osvrćući se na zaoštravanje retorike i pozivanje na secesionističke korake od strane Milorada Dodika, Vidović kaže da treba imati na umu da je trenutno u fokusu međunarodnog djelovanja dugoročno ili barem srednjoročno rješenje na relaciji Srbija – Kosovo te da će zasigurno nakon toga na red doći i sređivanje stanja u BiH.

-Rekao bih da na ovaj način Milorad Dodik i vodstvo RS kupuje bolju startnu poziciju kako bi sutra mogli ispregovarati neka bolja rješenja, istaknuo je Vidović.

Mostarski politolog kazao je da ne vjeruje da će Dodik prijeći ‘crvene linije’ jer je poznato da je on pragmatičan političar, ali da će se zasigurno morati sjesti za stol dugoročno dogovoriti neka kompromisna rješenja.

Bećirović u Zagrebu

Osvrnuo se Vidović i na posjetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Zagrebu gdje će se sastati s hrvatskim državnim vrhom. Kazao je da je došlo vrijeme da se odnosi poprave nakon dužeg vremena te da su oni narušeni kroz bošnjačko nametanje Željka Komšića Hrvatima, ali iz zbog cjelokupne politike Bakira Izetbegovića kroz minule godine.

-Vrijeme je da se ti odnosi poprave i takvi su signali dolazili, ne samo iz Hrvatske, nego iz EU i cijele međunarodne zajednice. Bakir Izetbegović očito te signale nije prepoznato i zato je završio kako je završio. U tom smislu vjerujem da ovaj posjet može doprinijeti izgradnji boljih i normalnijih odnosa, rekao je Vidović ustvrdio da je to vrlo važno i zbog euroatlantskih aspiracija BiH.

Vidović je kazao da je vrijeme za relaksaciju odnosa koje je najviše zagadio i opteretio Željko Komšić. Važnim je istaknuo najavljenu zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade RH što će pomoći na rješavanju političkih pitanja, ali i onih gospodarskih i infrastrukturnih. U tom je smjeru posebno važnim naglasio je rješavanje sporova koji bi omogućili projekt plinifikacije BiH u zajedničkom projektu s RH kroz plinovod Južna interkonekcija.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)