Wagnerovci će biti službeno proglašeni teroristima?

Vrijeme:53 sec

Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava službeno proglasiti rusku plaćeničku skupinu Wagner terorističkom organizacijom. Prema informacijama koje je objavio The Times, ovaj potez bi rezultirao uvođenjem financijskih sankcija i drugih kazni s ciljem vršenja pritiska na Rusiju.

Wagnerovi plaćenici su nedavno predvodili dugotrajni ruski napad na ukrajinski grad Bahmut. Ministarstvo unutarnjih poslova je dva mjeseca radilo na slučaju, a prema izvorima iz vlade, zabrana je neizbježna i bit će provedena u narednim tjednima. Ako se ova zabrana usvoji, bilo kakva povezanost s Wagnerom bit će kazneno djelo.

Osim toga, nametanje oznake terorističke organizacije rezultirat će financijskim sankcijama za skupinu, a također će imati implikacije na mogućnost Wagnera da prikupi novac preko britanskih financijskih institucija.

Nije zabilježeno da su Wagner ili povezane osobe djelovali u Velikoj Britaniji od početka ukrajinskog rata, navodi se u članku Timesa.

Ipak, postoje sumnje da je skupina pomogla u prijenosu novca iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su Rusiji nametnute financijske sankcije protiv oligarha i saveznika Vladimira Putina.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da proučava ovo izvješće, piše Times.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)