UKRAJINCI/Potjerali smo i uništili rusku brigadu iz Bahmuta

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Ukrajinska postrojba objavila je da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta čime je potvrdila nedavnu izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Wagner da su ruske snage pobjegle. Moskva nije komentirala izvješća niti jedne strane da je 72. zasebna motostreljačka brigada napustila svoje položaje u jugozapadnim predgrađima Bahmuta.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentarom, a Reuters nije mogao potvrditi stanje na terenu iz neovisnih izvora. Ruska brigada obično ima nekoliko tisuća vojnika.

Šef Wagnera: Ruska vojska bježi

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, glavna je meta ruske ofenzive od zime i poprište najkrvavijih borbi u Europi od Drugog svjetskog rata. Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje. “Naša vojska bježi. Sedamdeset i druga brigada potratila je jutros tri četvorna kilometra, gdje smo izgubili oko 500 ljudi”, rekao je Prigožin.

Vođa Wagnera opetovano optužuje ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu potporu njegovoj privatnoj vojsci koja predvodi borbe u Bahmutu.

Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada priopćila je u noći na srijedu: “To je službeno. Prigožinovo izvješće o bijegu ruske 72. neovisne motostreljačke brigade iz okolice Bahmuta i ostavljenih ‘500 leševa’ Rusa je istinito. Treća jurišna brigada zahvalna je na publicitetu o uspjehu na frontu.”

“Porazili smo rusku brigadu”

Postrojba formirana od nacionalističke bojne Azov objavila je rano u srijedu videosnimku jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage “porazile” tu rusku brigadu.

“Zapravo, 6. i 7. bojna te brigade gotovo su u cijelosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je velik broj borbenih vozila, zarobljen je značajan broj vojnika”, rekao je. “Napadi su izvedeni na teritoriju širokom 3 i dubokom 2.6 kilometara i cijeli taj teritorij je posve oslobođen od ruskih okupatorskih snaga.”

Ukrajinska vojska objavila je da su njezine snage nanijele ozbiljne gubitke 72. motostreljačkoj brigadi blizu Bahmuta, ali je nisu i uništile te dodaje da je istočni grad i dalje glavna meta Moskve.

Serhij Čerevati, glasnogovornik vojnog zapovjedništva za istočnu Ukrajinu, rekao je da je stanje i dalje “teško” u Bahmutu, ali je Moskva sve više primorana ondje angažirati regularnu vojsku jer je privatna vojska Wagner pretrpjela goleme gubitke.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori