SCHMIDT/ Dodikova secesionistička retorika dramatično porasla, predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku svoj redovni izvještaj o implementaciji Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Visoki predstavnik je u svom izlaganju istakao da su formiranje zakonodavne i izvršne vlasti nakon općih izbora u listopadu 2022. godine i destabilizirajuća zbivanja u Republici Srpskoj dominirali u izvještajnom razdoblju (od 16. listopada 2022. do 15. travnja ove godine). Skrenuo je pažnju na dinamiku formiranja vlasti na različitim razinama, pa tako i u Federaciji, koja je sedam mjeseci bila u pat poziciji između političkih blokova.

Visoki predstavnik je izvijestio da su secesionističko pozicioniranje i retorika rukovodstva RS-a, posebno predsjednika RS-a Dodika, dramatično porasli u navedenom razdoblju. Dodikova retorika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, što predstavlja ozbiljnu prepreku punoj implementaciji Daytonskog sporazuma i prijetnju miru i stabilnosti u zemlji, a potencijalno i široj regiji. Visoki predstavnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ozbiljno shvati ove izazove principima Daytonskog sporazuma.

Domaće vlasti su malo napredovale u ispunjavanju Programa 5+2. Premda su proračuni usvojeni na različitim razinama, što doprinosi fiskalnoj održivosti i funkcionalnosti zemlje, i Brčko Distrikt zabilježio određene pozitivne pomake, zemlja se još uvijek suočava sa značajnim izazovima u pogledu državne i vojne imovine, vladavine prava i različitih aspekata fiskalne održivosti.

Visoki predstavnik je najavio intenzivniji angažman na postizanju tih ciljeva.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)