Featured Video Play Icon

ANA-MARI BOŠNJAK: Komšić je trojanski konj politike jednog nacionalnog korpusa, a Predsjedništvo je politički mrtvi kut

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

„Komšić je postao trojanski konj vlastite politike jednog nacionalnog korpusa“, rekla je gostujući u povodu Dan Europe u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne pročelnica Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Ana-Mari Bošnjak.

Istaknula je kako je Predsjedništvo BiH politički mrtvi kut.

„Svi akteri od akademske zajednice do političara moraju biti svjesni težine toga mrtvoga kuta. Pokazalo se da je ova pozicija u kojoj svi glasaju za sve u Federaciji BiH načelnu jednakost pretvorila u majorizaciju Hrvata i tu nema prigovora“, kazala je Bošnjak.

Navela je kako se 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti za članstvo u EU dijele u tri skupine: političke, pravne i zaštita ljudskih prava. Smatra kako će najviše problema biti oko rješavanja političkih problema.

„Moramo poštivati slovo Ustava gdje jasno piše tri konstitutivna naroda i da oni imaju svoja politička i kolektivna prava. Tek kada riješimo to pitanje u našoj kući možemo razgovarati o rješavanu ostalih pitanja. Ne vidim da svi žele rješavati ova pitanja, ovo stanje odgovara Bošnjacima u Federaciji BiH“, kazala je Bošnjak.

Poručila je kako je politički Mostar stalni pobornik europskih integracija.

„Jesu li se druge dvije strane politička Banjaluka i političko Sarajevo zaista ikada htjele priključiti Europskoj uniji?“, upitala se docentica Bošnjak.

Objasnila je kako se na Dan Europe slavi mir, pomirenje i integracija. Osvrnula se i na obilježavanje pobjede nad fašizmom diljem zapadne Europe istaknuvši kako je utroba koja je porodila fašizam i dalje plodna.

„Diljem Europe imamo jačanje ekstremnih desnih stranaka i autoritarnih lidera. Antisemitizam ne živi samo na desnici nego i na ljevici u različitim oblicima“, kazala je docentica Bošnjak.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)