Obilježeno stradanje prvih ratnih žrtava iz općine Konjic

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u mjestu Ljubina obilježena 31. obljetnica stradanja prvih žrtava Domovinskog rata općine Konjic na kojoj je sudjelovala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB uz nazočnost predstavnika Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a i JOB-a Konjic. 

 

U 14:00 služena je sv. misa za poginule branitelje u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Konjicu.

Tog dana 1992. godine položili su svoje živote pripadnici HVO-a: Ivan Azinović; Vicko Azinović i Marinko Bebek, te jedan pripadnik TO – Suad Alić.

“Svake godine sjećanja se vraćaju, tužno je, ali živjeti se mora” – kazala je sestra prvog šehida. I Josipu Azinoviću, bratu stradalog Ivana, današnji dan budi bolna sjećanja.

“Mog brata i njegovih prijatelja više nema, ali mi braća, prijatelji i rodbina, kao i ostali učesnici svake godine se ovdje iskupimo i osluškujemo njihova sjećanja”, kazao je Azinović .

Ovom prigodom članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB poručuju da će trajno skrbiti da se očuva spomen na sve poginule pripadnike HVO-a općine Konjic.

U ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – HVO podružnica Konjic obratio se Mladen Smoljan, savjetnik ministra za pitanja boraca HNK.

Konjic: Danas se navršava 31 godina od pogibije prvog šehida Armije RBiH Suada Alića i trojice pripadnika HVO-a Ivana Azinovića, Vicka Azinovića i Marinka Bebeka.
Mladen Smoljan maloljetnji dragovoljac 1992 god. HVO Konjic 

“Na ovom lokalitetu ubijena su četiri branitelja, tri pripadnika HVO-a i jedan Teritorijalne obrane. Došli smo danas odati počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, jer oni su nam svojim životima dali slobodu i dužni smo čuvati uspomenu na njih“ – naglasio je Smoljan.

Omer Lavić ispred JOB-a „Branioci konjice“ prisjetio se još nekih događaja iz maja 1992. godine.

“Vraćajući se na razdoblje od prije 31 godinu, Maj je pokazala da rat donosi žrtve. 1. svibnja imali smo prve ranjene, 4. svibnja bilo je artiljerijsko granatiranje grada Konjica, 5. svibnja pogibija šehida Suada Alića i njegovih suboraca, pripadnika HVO-a, 6. svibnja bilo je bombardiranje iz zraka naselja Glavičine, Ovčari i vojarne Ljuta – podsjetio je Lavić.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori