ZDRAVKA BUŠIĆ/Da nije bilo simbioze predsjednika Tuđmana i ministra Šuška teško bi uspijeli u ratu

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

U povodu obilježavanja 25. godišnjice smrti ratnog ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je vijenac na njegovu grobu na gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu.

Uz premijera Hrvatske su, kako izvještava HRT, bili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

I Izaslanstvo HDZ-a predvođeno glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika te utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Potpredsjednica HDZ-a i nekadašnja pročelnica Ureda predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana Zdravka Bušić u izjavi novinarima prisjetila se vremena stvaranja hrvatske države kroz Domovinski rat i Šuškove uloge, istaknuvši kako će ga svi pamtiti po odanosti predsjedniku Tuđmanu.

– Jer, mislim, da nije bilo simbioze predsjednika Tuđmana i njega da bi teško uspjeli u tom ratu. A predsjednik Tuđman je znao reći da je pokojni Šušak njegov najvjerniji ne samo prijatelj, nego i suradnik, rekla je. Bio je doista čovjek od velike odanosti, velikih djela i vrlo malo riječi, naglasila je. Odan Hrvatskoj i Hrvatskoj vojsci. Svakog je vojnika nazivao sinom. I oni su cijenili njega, a on je volio i cijenio njih i teško je doživljavao svaki gubitak, dodala je.

Istaknula je i njegove zasluge, kroz kontakte s iseljeništvom, za naoružavanje Hrvatske.

– To su bili ozbiljni, ali ponosni dani, rekla je te ocijenila kako bi bilo dobro da objektivno sagledamo kako smo se obranili od velikosrpske agresije. Malo se zna kako je sve to bilo. Jer, kad je umro ratni ministar Šušak, vrlo brzo je obolio i umro predsjednik Tuđman, kasnije je došlo do detuđmanizacije i ‘de’ svega onoga što se izgradilo 90-ih godina. Ali nadam se da će doći jedna generacija koja će malo bolje sve to sagledati, dodala je.

Ministar Banožić o Gojku Šušku: “Bio je ključan za postavljanje temelja moderne HV”

Na 25. obljetnicu smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, ministar Banožić je istaknuo da je bio ključan za postavljanje temelja modernog HV-a te da će njegove riječi Tuđmanu – “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!” – ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije u obrani domovine.

– Sjećanje, poštovanje i zahvalnost prema ratnom ministru Gojku Šušku ne blijede: hvala mu za stvaranje Hrvatske vojske (HV) i za postavljanje temelja vojsci koja danas, rame uz rame stoji s velikim vojnim silama. U teškim i izazovnim vremenima, hrabro je i odlučno slijedio političke vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan je od simbola vremena u kojem smo stvarali neovisnu, samostalnu i slobodnu hrvatsku državu, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Hrvatska vojska u njega je imala puno povjerenje, cijenio je svakog hrvatskog vojnika i svojom pravednošću i disciplinom pokazao kako se ostvaraju veliki ciljevi. “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!”, zauvijek će ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata, poručio je Banožić.

Gojko Šušak rodio se u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry (bivši američki ministar obrane) rekao je kako je Šušak za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru.

– Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori