ŠOKANTNA SAZNANJA POLICIJA/Ubojica imao popis djece, masakr je planirao mjesec dana

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

U OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu došlo je do masovne pucnjave. Učenik u dobi od 14 godina je ušao naoružan u školu i počeo pucati jutros oko 8 sati. Policija je potvrdila da su ubijeni osmero djece i zaštitar. Puno je ranjenih, a učenik je uhapšen.

Veselin Milić, načelnik Policijske uprave Beograd, izvijestio je na konferenciji za medije o novim detaljima masakra.

Rekao je kako je pomoćnica direktora prijavila da je u školu ušlo dijete s vatrenim oružjem i da nasumično puca. Zatim je nazvao sam dječak i rekao da je pucao u više osoba. Policija je po dolasku na lice mjesta utvrdila da je dječak ubio osam učenika, sedam djevojčica i jednog dječaka. Milić je naveo i njihove inicijale i godišta. Ubijen je i radnik osiguranja. Ozlijeđeni su još šest učenika i jedna nastavnica, rekao je.

“Mjesec dana je ovo planirao”

“Ovo je nezapamćeno”, rekao je Milić i dodao da je dječak koji je pucao potom uhićen, a na licu mjesta je pronađeno i oružje. “Planski i organizirano je ovo mjesec dana planirano”, kaže i dodaje da je dijete dugo planiralo zločin, ali još se ne zna motiv.

“Ovaj dan je izabrao iz razloga što je učionica blizu ulaza u školu, a njegov razred je imao sat povijesti. Oružje je uzeo iz očevog stana, u ruksaku je imao i četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu je odmah pucao u radnika osiguranja, zatim u dežurne učenike i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom, zamijenio okvir i odmah s vrata učionice pucao u učiteljicu. Zatim je izašao van, zamijenio okvir i pozvao policiju”, nastavio je.

Milić je pokazao popis djece koji je ubojica napravio te planove škole na kojima je odredio prioritetne mete. “Skica izgleda kao iz videoigrice i horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu”, rekao je, a prenosi Index.hr.

Na novinarsko pitanje je li dječak koji je pobio svoje školske kolege prijavljivao vršnjačko nasilje, ministar obrazovanja Branko Ružić rekao je kako nije zakazao sustav te da postoje nalazi dječje klinike Tiršova i centra za socijalni rad koji pokazuju da je došlo do posjekotine na usni u školi glume, ali da nije bilo moguće izvesti zaključak da je potrebno daljnje postupanje bilo koje vrste.

Uhićen otac napadača

Ružić je iznio dosad nepoznate informacije. “Otac počinitelja ovog teškog djela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dijete očigledno znalo šifru.”

Imao je i 3 puna okvira s po 15 metaka. “Prema neslužbenim informacijama, on je s ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Treba li se dijete od 12, 13 godina time baviti? I prema ocu će biti poduzete zakonom predviđene mjere”, rekao je ministar.

“Evidentan je kancerogen i poguban utjecaj zapadnih vrijednosti”

Na konferenciji su govorili i ministrica zdravstva Danica Grujičić i ministar obrazovanja Branko Ružić.

“Tragedija koja se dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar – osmero djece, nažalost, izgubilo je život. Nitko ne može vratiti djecu roditeljima. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da budu uz sve one koji su hospitalizirani i kojima se ukazuje medicinska pomoć. Šestero djece je hospitalizirano i jedna učiteljica. Zahvalan sam i na hrabrosti profesora i svih zaposlenika da pruže podršku roditeljima u narednom razdoblju. Nezamislivi su prizori kako je bilo toj djeci koja su doživjela taj strah, taj strah učitelja da se i toj djeci ne dogodi buduća tragedija. Vlada je odlučila o trodnevnom razdoblju žalosti. Od sutra nastava počinje minutom šutnje”, rekao je Ružić.

“Evidentan je kancerogen i poguban utjecaj interneta i videoigrica i zapadnih vrijednosti. Mi smo danas imali vrlo sadržajan i emocijama nabijen razgovor s predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, rekao je. Dodao je da je tim psihologa promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć.

Ministrica zdravstva: Ovo je najstrašnije iskustvo

Ministrica zdravstva Danica Grujičić rekla je da su ubijeni osmero djece i jedna odrasla osoba, dok su šestero djece i jedna nastavnica smješteni u bolnice s ozbiljnim ozljedama. Grujičić je izrazila sućut roditeljima koji su izgubili djecu. “S 40 godina radnog staža u zdravstvu i devedesetim godinama, ovo je najstrašnije moje iskustvo i kao liječnika i kao čovjeka. Eto što nam ostaje, da poželimo da se ova djeca oporave”, rekla je Grujičić boreći se s emocijama.

Otvorene su dvije telefonske linije na koje se mogu javiti svi oni kojima je potrebna psihološka pomoć, rekla je ministrica. O brizi za dječaka koji je sve ovo uradio, odlučit će nadležne institucije, rekla je na kraju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori