Plan EU za jačanje vojne industrije

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Europska komisija radi na nacrtu paketa dokumenata za ubrzanje procesa militarizacije gospodarstva EU, čime bi industrija oružja postala jedan od prioriteta njezina gospodarskog razvoja, reklo je nekoliko diplomatskih izvora u Bruxellesu za ruski državni TASS.

U skladu s prijedlogom, industrija oružja i streljiva bit će imenovana prioritetnim područjem gospodarskog razvoja EU-a, uz zelenu energiju i čistu proizvodnju. U sklopu istog paketa, Europska komisija će predstaviti inicijativu za pokretanje proizvodnje topničkog streljiva. Institucije EU i zemlje članice uložit će 1.5 milijardi eura u tom smjeru.

“Europska komisija i članice EU-a koordiniraju inicijativu da se prioritetno financira vojna industrija, prvenstveno proizvodnja streljiva. Između ostalog, Europska komisija predlaže da se članice EU-a, koje ulažu značajna sredstva u razvoj obrambene industrije, izuzmu od zahtjeva za proračunski deficit Unije i državni dug. To će omogućiti zemljama da aktivnije ulažu u obrambene projekte”, rekao je jedan europski diplomat.

Do sada se slična izuzeća mogu dodijeliti samo projektima koji se odnose na zelenu energiju ili čistu proizvodnju. Izuzeća će biti odobrena u okviru Pakta o stabilnosti i rastu EU-a (SGP), skupa fiskalnih pravila osmišljenih kako bi se spriječilo da države članice troše iznad svojih mogućnosti. Dokument postavlja prag proračunskog deficita zemlje članice na 3 posto BDP-a, a državnog duga na 60 posto. Praktički sve države članice u ovom trenutku krše ta pravila, piše TASS. Međutim, Europska komisija planira nastaviti s njihovom postupnom provedbom od početka 2023. godine.

Granate i projektili

“Nekoliko dokumenata, koje sada izrađuje Europska komisija, dat će status prioriteta jačanju obrambene proizvodnje. Najbliži kratkoročni cilj bit će povećanje proizvodnje topničkih granata kalibra 155 mm, minobacačkih granata i raznih vrsta projektila zemlja-zemlja i zemlja-zrak, namijenjenih isporuci Ukrajini i nadopunjavanju europskih arsenala,” rekao je drugi izvor. “Europska komisija će uskoro najaviti plan za povećanje proizvodnje streljiva, izdvajajući u tu svrhu 500 milijuna eura iz proračuna EU-a i milijardu eura iz Europe Peace Foundationa”, dodao je.

Dužnosnik zadužen za militarizaciju Europske unije je sadašnji povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji od veljače često posjećuje industrijske i vojno-industrijske objekte Europske unije. Tijekom tih posjeta Breton ispituje potrebe obrambene industrije, tražeći mogućnosti za povećanje proizvodnje i pružanje jamstava poduzetnicima. Kako bi uložila velika sredstva u obrambeni sektor, Europska unija mora osigurati da će potražnja za oružjem i streljivom ostati stabilna nakon završetka sukoba u Ukrajini. Europski proizvođači oružja također imaju razloga za strah od konkurencije s američkom vojnom industrijom, najvećim dobavljačem oružja i vojne opreme za zemlje NATO-a.

Prema izvješćima europskih medija, Europska komisija raspravlja o mogućnosti davanja statusa prioriteta europskim proizvođačima oružja pri odabiru izvođača za narudžbe nacionalne obrane. Unatoč tome, američkim proizvođačima trebalo bi dopustiti ulazak na tržište samo prema načelu ostatka. Njemačka, Francuska i Italija aktivno promoviraju ovaj pristup, dok mu se Poljska, baltičke zemlje i niz drugih nacija opiru.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)